Kérésnek eleget téve, s ígéretemhez híven, jöjjön a kedvenc olasz dolce-m. Amibôl sosem elég, amit sosem lehet megunni... A legfinomabb, a legjobb, a leg-leg-leg.... Il migliore! Legalábbis nekem.
Honnan ered a neve? Tirami sù = húzz fel engem.
Honnan ered a neve? Tirami sù = húzz fel engem.
Először is, a név a caffè hatására utal, fordítják "dobj fel"-ként is, de tirare = húzni. Másrészt az olaszban az ékezetek dőlnek össze-vissza, jól látod, a Tiramisù és a caffè utolsó ékezete is balra dől. Apróság, és nincs is olyan sok ékezetük, sőt, a mi ABC-nk után ne szóljak semmit...
A recept - tudom, várod.... jól van, türelem, mindjárt jön! - egy olasz ismerôstôl származik, mondhatjuk, hogy elég autentikus?
8 adag. ...őő, tehát nekem 4... Még jó, hogy:
- ...vékony alkat vagyok...
- ...hogy nem készítek sűrűn ilyen desszertet, mert ez lehet változtatna az alakomon... De akkor is jó formában lennék, mint hogy valaki egyszer azt mondta, a gömbölyű is egy jó forma...
- ...nem vagyok önző. De ha Tiramisù-ról van szó, ez könnyen változhat.
* 120 g Cukor
* 6 tojás (friss..)
* 500 g Mascarpone (Friss, igazi, válaszd a legjobb elérhetôt, megéri! Hidd el!)
* Jó minôségû! Kakaópor
* Kávé, vagy caffè (ugyanaz, nem kell összezavarodni, csak szélhámoskodom)
* Étcsoki reszelék (Jó minôségû, nem kell ismételnem, gondolom. Igazából ezt minden alapanyaghoz odaírhatnám felkiáltójellel, minthogy itt Italia-ban nagy figyelmet fordítanak az ételek frissességére. Mindig! Nincs kivétel!)
* 400 g Savoiardi keksz (...na milyen minôség?...)
- A tojásokat válaszd szét
- A cukor felét és az összes tojássárgáját alaposan keverd el, amikor kifehéredik, add hozzá a Mascarpone sajtot
- A tojásfehérjéket verd habosra a cukor másik felével
- A két krémet keverd össze, ne törjön nagyon a fehérje
- Savoiardit mártogasd a caffè-ba, de épp csak egy pillanatra, ne tocsogjon - folyjon - csepegjen...
- Fektesd a kekszeket egy szép yénai tál aljára sorban, vagy csinálhatsz pohárdesszerteket is, látványos.
- A kekszekre öntsd rá a sajtkrémet, ha több a keksz/kisebb a tál, újra rétegezd a kekszet és sajtot amíg elfogy, tetejére sajtkrém kerüljön
- Erre szitáld a kakaóport, s szórd rá a cioccolato reszeléket is
- Hagyd hűtőben pár órát....
Ez egy alkoholmentes változat, számomra meglepő módon. Én mindig tettem a kávéba otthon is pici rumot, vagy valamit, mivel szeretem az alkoholos desszerteket, és a kávé miatt úgyse gyerekeknek készül. Különböző recepteket lehet találni számtalan féle alkohollal, kíváncsi vagyok mivel próbálod ki. Itália-ban határozottan az Amaretto likőrt részesítem előnyben, vagy még a Marsala bort.
A csokireszelék számomra elfogadható, de a nagy étcsokidarabokat hanyagolnám, s a ropogtatásra feleslegesen pazarolt energiát szívesebben fordítom a krémesen selymesen hamisítatlan ízharmónia- ízorgia minden kis darabkájának élvezetére...
Tiramisùù - bármikor! (Anno 2013) |
Ui. Még több dolce Italiano ITT ;)
Nagyon szépen köszi, emiatt fogok a purgatóriumba kerülni..ebből nem elég egy kis adag :*
VálaszTörlésHa így van, és ez megnyugtat, ott találkozunk! :D Figurati Bella, azaz Nagyon szívesen, máskor is ;) Pussz
VálaszTörlés