IL TIRAMISÙ ITALIANO... ORIGINALE

2018. november 14. 




Kérésnek eleget téve, s ígéretemhez híven, jöjjön a kedvenc olasz dolce-m. Amibôl sosem elég, amit sosem lehet megunni... A legfinomabb, a legjobb, a leg-leg-leg.... Il migliore! Legalábbis nekem.

Honnan ered a neve? Tirami sù = húzz fel engem.

Először is, a név a caffè hatására utal, fordítják "dobj fel"-ként is, de tirare = húzni. Másrészt az olaszban az ékezetek dőlnek össze-vissza, jól látod, a Tiramisù és a caffè utolsó ékezete is balra dől. Apróság, és nincs is olyan sok ékezetük, sőt, a mi ABC-nk után ne szóljak semmit...




A recept - tudom, várod.... jól van, türelem, mindjárt jön!  - egy olasz ismerôstôl származik, mondhatjuk, hogy elég autentikus?

8 adag. ...őő, tehát nekem 4...  Még jó, hogy:

- ...vékony alkat vagyok... 

- ...hogy nem készítek sűrűn ilyen desszertet, mert ez lehet változtatna az alakomon... De akkor is jó formában lennék, mint hogy valaki egyszer azt mondta, a gömbölyű is egy jó forma...

- ...nem vagyok önző. De ha Tiramisù-ról van szó, ez könnyen változhat.


Na lássuk ezt a La ricetta Italiana-t! 



* 120 g Cukor 
* 6 tojás (friss..)
* 500 g Mascarpone (Friss, igazi, válaszd a legjobb elérhetôt, megéri! Hidd el!)
* Jó minôségû! Kakaópor
* Kávé, vagy caffè (ugyanaz, nem kell összezavarodni, csak szélhámoskodom)
* Étcsoki reszelék (Jó minôségû, nem kell ismételnem, gondolom. Igazából ezt minden alapanyaghoz odaírhatnám felkiáltójellel, minthogy itt Italia-ban nagy figyelmet fordítanak az ételek frissességére. Mindig! Nincs kivétel!)

* 400 g Savoiardi keksz (...na milyen minôség?...)


  • A tojásokat válaszd szét 
  • A cukor felét és az összes tojássárgáját alaposan keverd el, amikor kifehéredik, add hozzá a Mascarpone sajtot
  • A tojásfehérjéket verd habosra a cukor másik felével
  • A két krémet keverd össze, ne törjön nagyon a fehérje
  • Savoiardit mártogasd a caffè-ba, de épp csak egy pillanatra, ne tocsogjon - folyjon - csepegjen...
  • Fektesd a kekszeket egy szép yénai tál aljára sorban, vagy csinálhatsz pohárdesszerteket is, látványos.
  • A kekszekre öntsd rá a sajtkrémet, ha több a keksz/kisebb a tál, újra rétegezd a kekszet és sajtot amíg elfogy, tetejére sajtkrém kerüljön
  • Erre szitáld a kakaóport, s szórd rá a cioccolato reszeléket is 
  • Hagyd hűtőben pár órát.... 


Azt kell mondjam teljesen hasonlóan készítettem otthon is, nem jártam távol az igazságtól. És még mackósajtot se látott egy Tiramisù-m se, tudod, s soha nem is fog, azt garantálom! Yak-yak!! OK, nem olyan régen még én is rövid u-val írtam a nevét, de ez az ízélményen mit sem változtatott!  Mától Te is olasz szabály szerint írod? :)


Ez egy alkoholmentes változat, számomra meglepő módon. Én mindig tettem a kávéba otthon is pici rumot, vagy valamit, mivel szeretem az alkoholos desszerteket, és a kávé miatt úgyse gyerekeknek készül. Különböző recepteket lehet találni számtalan féle alkohollal, kíváncsi vagyok mivel próbálod ki. Itália-ban határozottan az Amaretto likőrt részesítem előnyben, vagy még a Marsala bort.

 
Tiramisùù - bármikor! (Anno 2013)
A csokireszelék számomra elfogadható, de a nagy étcsokidarabokat hanyagolnám, s a ropogtatásra feleslegesen pazarolt energiát szívesebben fordítom a krémesen selymesen hamisítatlan ízharmónia- ízorgia minden kis darabkájának élvezetére... 

Mennyei eledel!!... Buon Tiramisù! :)

Ui. Még több dolce Italiano ITT ;)





Megjegyzések

  1. Nagyon szépen köszi, emiatt fogok a purgatóriumba kerülni..ebből nem elég egy kis adag :*

    VálaszTörlés
  2. Ha így van, és ez megnyugtat, ott találkozunk! :D Figurati Bella, azaz Nagyon szívesen, máskor is ;) Pussz

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)