A legegyszerűbb túrós pogácsa - s családi kedvenc





Barátnőimmel recepteket szoktunk cserélgetni, vagy főzős/sütős délelőttöket szervezünk, amikor egyikünk-másikunk 1-2 specialitást oszt meg a gyakorlatban – mivel van, aki csak így tanul-, s egyúttal profitálhatunk is az eredményből.. Barátnőim olaszok, így ezúttal /magyar/ családunk nagy kedvencét készítettük, hogy valami tradíciót is vigyek a dologba. Ez a pogi amennyire egyszerű, olyan finom, s így mégannyira gyorsan fogy is.

A hozzávalók alapja, hogy 1:1:1 arányban kell hozzá liszt  + vaj/margarin + túró. Így a recept, nálam:
350 g liszt (lehet gluténmentes kenyér- pizza liszt)
350 g vaj
350 g rikotta túró (a magyar túrót preferálom… de hát Szaúd-Arábiában ez most nehézkes lenne, s még nem találtam hozzá hasonlót itt :-/ )
1 teáskanál só

 

A fentieket gyúrd össze, folpackkal takard be, s tedd a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.
Melegítsd elő a sütőt 180-200 fokra (Nálam 200 fok, de gyenge a sütőm, lehet nálad a 180 fok is elég.)
Lisztezett deszkán nyújtsd kb 1,5 cm vastagra a tésztát, kend meg a tetejét tojássárgájával, szaggass pogácsákat. Én pici, 3 cm átmérőjűre szoktam szaggatni.
Díszítsd –ízesítsd a tetejét darabolt dióval, sajttal, szezám maggal, mákkal…
35-40 perc alatt szép aranybarnára sülnek, az aljuk is elkezd színeződni.

A teteje ropogós picit, a belseje puha, finom, 1-2 darabnál nem áll meg senki… :-)

Jó étvágyat!


Megjegyzések