Az olaszok mûvészi szintre fejlesztették mind az ételkészítést, mind az élet örömforrâsainak élvezetét, melynek gerincét képezi a minôségi idôtöltés nagy családi és baráti társaságokkal. Ha vacsora fuori (értsd étteremben), kössük össze a kellemeset a még kellemesebbel...
Órákig tartó gasztronómiai élmény következik, hatalmas mennyiségû humorral, és nem kevesebb hangzavarral fûszerezve, ezekhez az alap hozzávalókhoz a következôket add hozzá:
- Antipasti, azaz elôétel. A menü elôkelô s kihagyhatatlan részét képezi millió féle ízletesebbnél ízletesebb változatban, mivel Olaszországban nagy hagyománya van. Már nem kevés helyi vacsorában volt részem, de az elôételek sokféleségébôl adódóan újdonságot mindig találok.
Antipasti ~ Elôétel (Ariccia) |
A nagy asztaltársaságok egyik elônye, hogy az étlapon szereplô összes elôételt megrendelik, s mindegyikbôl a személyek száma szerinti adagok érkeznek, így végigkóstolhatod az összes rendelhetô finomságot. Persze ha csak egyedül ülsz be egy étterembe, vagy a pároddal, akkor sincs veszve semmi, kérhetsz antipasti misti-t, ami egy válogatás. Az ízélmény leírhatalan, ismerve a minôség és a friss alapanyagok fontosságát...
Antipasti Misti (Sicilia) |
- Il primo, általában tésztát jelent. Amikor meghallottam, hogy minden nap tésztát esznek (eszünk, mostmár írhatom), kevesebb sikerrel fojtottam el a meglepettséggel vegyes röhögést. Hogy lehet minden nap tészta?? És hogy lehet mindig más féle? És lehet! Szerencsére imádom a tésztát, még mindig nem untam meg, nem is fogom....s TÉNYLEG annyi féle van, amennyinek csak a képzelet szab határt, s az egyik alap pepe e cacio (cacio sajt és frissen ôrölt bors) az elsô egy évemben terítékre sem került! Aztán amikor olvastam róla, adandó alkalommal megkóstoltam. Másnap is ezt rendeltem...
Frittura di mare, Sicilia |
-Gyümölcs (Friss...)
-Caffè. Igen, ilyen késôn, egy espressot vagy macchiatot nyugodtan elfogadhatsz, ha amúgy is rendszeresen kávézol, hiszen ez nem erôs kávé, és ne feledd, hogy úgy étkezel épp, mint az olaszok.
-Grappa, limoncello, liquore, egyéb alkohol. La grappa az olasz pálinka. Azt kell mondanom, egyik sem ízlett igazán, nem úgy mint a jó magyar pálinkák, de lehet, hogy még nem találkoztam a megfelelôvel. Ezeket általában az éttermek ajánlják - értsd grátisz-, kiteszik az asztalra akár az egész üveggel, és kóstolgathatod, tovább cseveghetsz a társasággal, semmit nem kell sürgetni. Mivel nem mindenhol a ház számlájára fogyasztod az alkoholt, azért a meglepetés elkerülése érdekében győződj meg róla, hogy jól értetted-e.
23-23:30 lett? És nem érzed, hogy túletted volna magad? Nem meglepô! Ez (is) az olasz konyha titka.
Buona notte / Jó éjt!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)