Ceniamo insieme? ~ Vacsorázz, mint az olaszok!




Az olaszok mûvészi szintre fejlesztették mind az ételkészítést, mind az élet örömforrâsainak élvezetét, melynek gerincét képezi a minôségi idôtöltés nagy családi és baráti társaságokkal. Ha vacsora fuori (értsd étteremben), kössük össze a kellemeset a még kellemesebbel... 

Órákig tartó gasztronómiai élmény következik, hatalmas mennyiségû humorral, és nem kevesebb hangzavarral fûszerezve, ezekhez az alap hozzávalókhoz a következôket add hozzá:



- Antipasti, azaz elôétel.  A menü elôkelô s kihagyhatatlan részét képezi millió féle ízletesebbnél ízletesebb változatban, mivel Olaszországban nagy hagyománya van. Már nem kevés helyi vacsorában volt részem, de az elôételek sokféleségébôl adódóan újdonságot mindig találok. 
Antipasti ~ Elôétel (Ariccia)
A nagy asztaltársaságok egyik elônye, hogy az étlapon szereplô összes elôételt megrendelik, s mindegyikbôl a személyek száma szerinti adagok érkeznek, így végigkóstolhatod az összes rendelhetô finomságot. Persze ha csak egyedül ülsz be egy étterembe, vagy a pároddal, akkor sincs veszve semmi, kérhetsz antipasti misti-t, ami egy válogatás. Az ízélmény leírhatalan, ismerve a minôség és a friss alapanyagok fontosságát... 
Antipasti Misti (Sicilia)
A mennyiségrôl csak annyit, hogy az elején nem értettem egyrészt hogyan lehet ennyi elôételt készíteni (otthoni vendégség esetén is...), másrészt ilyen mennyiségek után - lásd fotó... - hogy lehet még enni.... De megnyugtatlak, lehet, és a fôétel(ek) még csak most jön(nek). Én gyakran  antipasti után már csak desszertet kérek, de ezt nem javaslom Neked, fôleg ha most ismerkedsz az olasz gasztronómia különleges gyöngyszemeivel, s nem akarod megfosztani magad valami különlegestôl.



- Il primo, általában tésztát jelent. Amikor meghallottam, hogy minden nap tésztát esznek (eszünk, mostmár írhatom), kevesebb sikerrel fojtottam el a meglepettséggel vegyes röhögést. Hogy lehet minden nap tészta?? És hogy lehet mindig más féle? És lehet! Szerencsére imádom a tésztát, még mindig nem untam meg, nem is fogom....s TÉNYLEG annyi féle van, amennyinek csak a képzelet szab határt, s az egyik alap pepe e cacio (cacio sajt és frissen ôrölt bors) az elsô egy évemben terítékre sem került! Aztán amikor olvastam róla, adandó alkalommal megkóstoltam. Másnap is ezt rendeltem...



Frittura di mare, Sicilia
- Secondo, hús vagy hal, contorno-val (ami zöldség, saláta). Tengerparton, vagy ajánlás alapján egy jó ristorante-ban kihagyhatatlan a friss tengeri hal.











Panna Cotta e Limoncello

-Dolce, azaz Desszert (Tiramisù? Panna cotta? Gelato?...)



-Gyümölcs (Friss...)

-Caffè. Igen, ilyen késôn, egy espressot vagy macchiatot nyugodtan elfogadhatsz, ha amúgy is rendszeresen kávézol, hiszen ez nem erôs kávé, és ne feledd, hogy úgy étkezel épp, mint az olaszok.

-Grappa, limoncello, liquore, egyéb alkohol. La grappa az olasz pálinka. Azt kell mondanom, egyik sem ízlett igazán, nem úgy mint a jó magyar pálinkák, de lehet, hogy még nem találkoztam a megfelelôvel. Ezeket általában az éttermek ajánlják - értsd grátisz-, kiteszik az asztalra akár az egész üveggel, és kóstolgathatod, tovább cseveghetsz a társasággal, semmit nem kell sürgetni. Mivel nem mindenhol a ház számlájára fogyasztod az alkoholt, azért a meglepetés elkerülése érdekében győződj meg róla, hogy jól értetted-e.

23-23:30 lett? És nem érzed, hogy túletted volna magad? Nem meglepô! Ez (is) az olasz konyha titka. 

Buona notte / Jó éjt!

Megjegyzések