Rigatoni con Ricotta


Rigatoni con Ricotta



Amíg az ember (lánya) a szinglik életét éli, nem feltétlen fôz minden nap. Vagy nem feltétlen fôz... Mert egy fôre idô- (és gyakran pénz-) pazarlás, mert hétvégén anyukánâl ebédelsz, hétköznap meg bedobsz egy szendvicset vagy jobb esetben friss salátát a számítógép mellett (na ezt nem, köszi, nincs az a munka! Írás OK, de ez nem 'olyan munka', vagy inkább nem munka!) vagy iszol egy cappuccinot kitolva a következô étkezést; rendelsz valamit a GasztroX-tôl, és este úgyis beülsz valahova a csajokkal... Vagy valamivel meg tudod magyarázni, ha nagyon akarod.

Én is így voltam néha, bár mindig jobban értékeltem a friss fôtt hazai kosztot, s idôm függvényében fôztem, amikor csak idôt tudtam szorítani rá. De kétségtelen, nem minden nap. S egyszercsak Rómában találtam magam páromnál, már nem volt kérdés, hogy fôtt étel kerül-e minden nap az asztalra tavola-ra.. Akkor még nem sejtettem, hogy naponta kétszer is... Bár nemhogy két munka nem rabolta hirtelen az életem, még fél sem... így végre rengeteg szabadidôvel rendelkeztem, de ahogy már Seneca is megmondta, "a tevékeny ember számára egy nap se hosszú", s nem az volt a vágyam, hogy azokból a nem hosszú napokból két alkalommal 3 órákat töltsek rotyogó babgulyás társaságában, még ha az olasz Mamma értékelte volna is. Nem tudom ez meglepô-e? 

Eleinte párom fôzte a pasta-kat és risotto-kat, sütötte a lasagne-t és pizzá-kat, s amellett, hogy beiktattam napi 10 perc hálaadást a fôzési tudományáért, melyet titkolás helyett igen gyakran jó eredménnyel meg is csillogtat, nyilván nem feltétlen javallott versenybe szállni egy olasszal a saját olasz konyhája területén.. egyébként sem szép dolog elvenni a 'gyerek' játékszereit...  Ugye?? Ámbár, miközben sikeresen csempésztem be a hétköznapokba az importált magyar / indiai / kínai / angol / új-zélandi... különlegességek ízeit, kíváncsian les(t)em el az olasz konyha gyakran egyszerûségében rejlô titkait... 


Érdekes lehet-e egy 20 perces tészta recept? Alkalmazható egy gyors étkezés fôfogásaként, vagy kisebb adagokban elôételként. Én az elôbbire szavazok, imádom a ricottát, minden formában (és mennyiségben...).



Rigatoni con Ricotta 



- Tedd fel a vizet, forráskor tegyél bele egy teáskanál sót, egy perc múlva a tésztát, és fôzd pontosan annyi percig, amennyi a csomagolásán van. Szûrd le. Hideg vizet, olajat, vajat etc. felejtsd el! 
- Keverj hozzá egy jó adag friss ricotta túrót, ôrölj rá friss borsot, e pronta (kész)!

Szórtam rá friss zsályát is, ami szintén itt vált nagy kedvencemmé. Pârom szerint menta megy hozzá, miért is egyeznénk meg, de ô a cucina Italiana mestere, legyen igaza.. Én meg a zsályát szeretem.

Buon appetito! Jó étvágyat!

Megjegyzések