Modicano csokiteszt :)



A válogatás tesztre vár. Csokiimádók elônyben!


Mikor találtál új, meglepô, meglepôen jó ízélményre utoljára?
És olyanra, ami ráadásul még összetevôk minôségében is felülmúlja a korábbi kísérleteket? 
Rómában kevés boltban ugyan, de láttam már Modicana csokit, sokszor organikus alapanyagokból, s tudtam, hogy különleges, egyedül Szicíliában alkalmazott technikával gyártják.. Jól hangzik?

Mirôl kapta a nevét?
A Szicíliai Modica városról, ahol gyártják, s amit a UNESCO a kulturális világörökség részévé nyilvánított.

Hogyan készül? 
Azzal a több ezer éves ôsi technikával, ami Mexikóba nyúlik vissza, ahol és ahogyan az aztékok gyártották az elsô csokikat, kizárólag kakaóbab és cukor felhasználásával (hol volt még a kakaóvaj, és a tartósítószerek?... S ezeknek nyoma sem található a mai Modicano-ban sem! )  majd az eljárást a spanyolok importálták uralmuk idején Olaszországba, a chilivel, burgonyával, paradicsommal együtt. Ha máshogy alakul a történelem, lehet nem paradicsomszósz lenne a pizzákon, pastákon? 

Állítólag sehol a világban nem gyártanak még csak hasonló édességet sem! 
A csoki készítése során a hômérséklet nem emelkedik 40 fok fölé, így a természetes vitamin és antioxidáns tartalom magasabb %-ban megmarad, a cukor pedig nem olvad el. A pörkölt kakaóbabot tradicionálisan lávakövön, kôhengerrel (sodrófának fordítanám, de fából vaskarika? A 'sodrókô' pedig nem annyira magyarosan hangzik...) zúzzák szét, így egyrészt nem lesz krémes, mint amilyennek megszoktuk a 'modern' csokit, másrészt a cukor és kakaó apró szemcséi jól érzékelhetôk kóstolgatás közben.... Észre sem veszed, s a 100 grammos táblácskát elkóstolgattad ebbôl a történelmet, hagyományt és minôséget magában hordozó eledelbôl... 

A kakaópor kiül a szeletkék tetejére, ami a technológia velejárója, s az eredetiség szemmel is jól látható bizonyítéka:

Cioccolato Modicano, ahogy kinéz az eredeti...


A hagyományos ízek közt említik a fahéjas és a vaníliás változatot, Szicíliában egyébként is sok édesség készül fahéjjal, pl. a 'Cannella' - tehát egyszerûen Fahéj nevû édes likôr (ami épp itthon van, szintén színezéktôl, E-betûktôl.... minden mesterségestôl mentes... mint hogy Szicíliában, szerencsére, ez még fontos...) vagy a Fahéjas Ricotta Mousse... Nehéz a Modicananal maradni, pedig nagyon különleges!! Már sokféle ízben kapható, ha engem kérdezel akár mindbôl jöhet egy kis (vagy kicsit nagyobb..) kóstoló: vanília, fekete bors, vörös bors, citrom, narancs, mogyoró, peperoncino (pici pepperoni), mandula, bolíviai sós (!).... vagy az ízesítés nélküli 'Naturale'.
A képen szereplô darabokat volt szerencsém végigtesztelni... Persze, kizárólag a teszt céljából vásároltam!... S bármelyiket nyugodt szívvel ajánlanám, vagy ajándékoznám (ha el nem fogyna közben...), de van amelyikbe az ízanyag aromája kerül csak, viszont én az eredeti anyagokat prferálom, így személyes szavazatom a 'Casa don Puglisi' narancsos -narancshéj darabos! ôsi csokija nyerte el... És a manduldarabkás cioccolato-ja is isteni! Alig várom, hogy kedves szicíliai származású amico-m hazaröppenjen, de azt még jobban, hogy vissza is jöjjön. Javaslom, hogy ne üres kézzel! Vagy üzenek a Keresztapának...


Jó csokikóstolgatást! 

Megjegyzések