Giovedì = Gnocchi


Mostmár tudod: Csütörtök - Gnocchi ;)
Sugo Classico al Pomodoro




Azaz a klasszikus olasz paradicsomszósz, amivel egyszerûen/nagyszerûen autentikus italiano szószt varázsolhatsz tésztához, gnocchi-hoz. Most, hogy megtudtam, egész Italia-ban csütörtök a Gnocchi-nap! Eddig fel se tûnt. De tegnap a piacon is ki volt írva, hogy Giovedì - Gnocchi, azaz Csütörtök - Gnocchi, és kedvenc frisstészta boltunkban is az ajtóra ragasztva A4-es papíron, plasztik irattartóban, magyarul bugyiban:

OGGI
GNOCCHI


Biztos fel sem tûnt volna, hisz gondolnám, miért ne vehetnék friss gnocchit bármely nap? Nem, a gnocchinak is rendje, pontosabban napja van! Így a beszerzés megtörtént!
Nagy munka közepette mást terveztem következô bejegyzésként, de az érdeklôdésre való tekintettel gyorsan megosztom Veletek az eredeti ricetta-t ;) (receptet) melyrôl az olasz konyha 
"Szakértôjét" kérdeztem, most! Nem volt könnyû feladat! Ugyanis elhadarta, hogy kell bele hagymazellerparadicsomsárgarépa, és kész! Na ugye milyen egyszerû?? :) Ne aggódj, olvass tovább! Piano-piano, lassan-lassan, de kisajtolom!! Próbálok érvelni, hogy ugye az olvasóim közt vannak kezdô háziasszonyok, sôt ritkàn fôzô úriemberek, ugyan részletezzük már, hogyan is, milyen mennyiségekbôl készül a titkos recept?? 
Ekkor kezd megtörni a jég. Mondom kezd!! Nincs hirtelen globális felmelegedés okozta jéghegyolvadás következtében történt 10 cm tengerszint emelkedés.... csak tél végi erôtlen napsugarak a befagyott Balatonon...
Tehát, kell egy mélyebb serpenyô-féle, bele olaj. 

Én - Mondjuk 2 fôre, mennyi olaj? 
"Szakértô" - Io metto poco! - én egy kicsit teszek bele! 
Én - Mennyi az a kicsi? 
"Szakértô" - Hát kicsi!
Én - Egy evôkanál?
"Szakértô" - Neeeeem! Kettô!
Na, az olaj mennyisége már meg is van! Ugye milyen egyszerû?? :) 

Én - E poi? - És azután? 
"Szakértô" - Hagyma.
Én - Lilahagyma? 
"Szakértô" - Jaaj, mindegy! Hagyma! 
(OK.... Hagyma)
Én - Mennyi hagyma?
"Szakértô" - Io metto poco! - ismét, én egy kicsit teszek bele! (tudom, utálja a hagymát... Ha olvasod a blogom, Te is tudod :)
Én - Jó, legyen 1/4 hagyma! (Azzal nem tévedsz)

Én - E poi? - És azután? 
"Szakértô" - Paradicsom. 
Én - Amit ugye nem kell apróra vágni, a végén passzírozva lesz!
"Szakértô" - Si - igen.
Én - Mennyi paradicsom.?
"Szakértô" - Non lo so... Un barattolo - Nem tudom... Egy doboz.
(Mint a Nagymamák, Drágák: "Kicsim, úgy érzésre".... :) Megsúgom, egy doboz az fél kg, lehetôleg friss, helyi termés, mosva, darabolva. Hogyan darabolva? Mondjuk 8-ban.. :)
Ugyanaz, mozzarella golyókkal... Nyammiii :)
Én - E poi? - És azután? 
"Szakértô" - Zeller és répa.
Én - Mennyi idôvel a paradicsom után? 
"Szakértô" - Egyszerre!
(Remek. Tehát van a minire vágott répád és zellerszárad, utóbbi nem a levél, nem a gumó, hanem a zöld szár rész! Mehet a serpenyôbe.) 

E poi? Kis só, fôzd kb 20 percig, amíg minden megpuhul benne, adj hozzá pár friss bazsalikomlevelet. Ne kérdezd mennyi, "non lo so"... Nem tudom :) 6-8 db! 
Azután eredetileg passzírozzák, de szerintem turmixolhatod is.

E poi? Mangi! - Edd meg! :) Na azért nem esszük olyan forrón a kását gnocchit! Közben kifôzöd a gnocchit, amit ugye forró sós vízbe dobsz, s épp csak annyi idô kell neki, amíg feljön a víz tetejére. Akkor leszûröd, rászeded a paradicsomszószra, meghinted parmezán sajttal, összeforgatod, tányérba szeded, ahol még szintén szórsz rá pici sajtot.
Nem a reklám helye.. De itt is szoktunk beszerezni friss pasta-t 
E poi? Mangi!! Mostmár tényleg! Isteni.... Buonissimi... 

Buon appetito!! ~ Jó étvágyat az olasz ebédhez! ;)


Ui. A pontos hozzávaló mennyiségek, 2 fôre:
2 ek Extra Szûz Olíva Olaj
1/4 Hagyma
1 hosszú zöld Zellerszár és 1 Sárgarépa, nagyon apróra vágva (milyen apróra? 0,5x0,5 cm kockákra :)
0,5 kg Paradicsom
6-8 Friss Bazsalikom levél
1 tk Só
Pár kanál Formaggio Parmeggiano - parmezàn sajt
( és 2 tányér pasta/gnocchi. Meg 2 tányér :) Meg 2 pohár bor... Kihagyható ;)

Megjegyzések