Cannelloni con ricotta e spinaci




Spenót. Nem hangzik túl bizalomgerjesztôen!? És a spenótfôzelék? Gyermekkoromban hálás voltam - még ha akkor nem is tudatosan -, hogy családunkban senki nem volt spenótrajongó, így soha nem erôltették a fogyasztását... nem volt túl szimpatikus!  Pl. a fôzeléket a mai napig nem kóstoltam. Közben sós aprósütikben találkoztam az enyhén furcsa színû zöldséggel - s jé, nem is olyan borzasztó?! Sôt! -, tésztákon s rizottókban is egyenesen finom. S bár a szervezetem eleinte nem igazán tolerálta a fogyasztását, közben rájöttem, hogy ugye tele van ásványi anyaggal, vitaminnal, vassal, omega- 3 zsírsavval, stb, s ráadásul értékes rostforrás is... de még ezek mellett is fôként az íze miatt osont be szépen-lassan az étrendembe, s visszatérô vendég! Az utóbbi pár évben rengeteg ételben megkóstoltam, s immár örömmel köszöntöm itthon is, pl. egy tipikus olasz ebéd elsô fogásaként. 


Rikottával és spenóttal töltött Cannelloni, 4 személyre:


- 500 g spenótot pár percig párold kevés vízzel (fôzni nem ajánlatos, mivel az értékes vitaminjai nagy részét elveszíti), szûrd le, hagyd lecsepegni - hûlni picit, facsard ki a vizet belôle, vágd össze.
- Keverj hozzá 300 g ricotta + 100 g robiola sajtot. Robiola helyett mascarpone is használható, lényeg, hogy krémes, inkább semleges ízû sajt legyen, vagy egyszerûsítve használhatsz kizárólag ricottát.
- Sózd, borsozd. (Van aki tesz bele 1-2 tojást is, de itt nem szoktunk. Ahány ház, annyi szokás..)
- Ezen a ponton szükséged lesz 8 db / kb 200 g puha lasagna -lapra 
(*ha csak szárított lapot vagy cannellonit találsz, a csomagoláson jelzett ideig forró sós vízbe kell dobni, míg megpuhul, de nem teljesen megfôzni!  )
- A lapokra hosszában kanalazd a sajtos krémet, a lapok szélét tojásfehérjével kend át (hogy tapadjanak), csavard fel henger alakúra, e fordítsd úgy a hengert, hogy alul legyen a tészta széle ( szebben sül ;)

- Hôálló tálat olíva olajozz ki, vagy tegyél az aljára pár evôkanál paradicsomszószt, majd rendezd egymás mellé a cannelloni tekercseket, rá 0,5 liter paradicsomszósz, sok parmeggiano,  azaz parmezán sajt (só, bazsalikom igény szerint) 
Az autentikus római paradicsomszósz receptje ITT! Klikk...


- Süsd 200 C-on 20-25 percig, de olvasd el/ kérdezz utána az általad használt lap sütési idejének. ;) 
- Az utolsó 5 percben grillezheted is felülrôl, hogy szép aranybarnára süljön itt-ott.

Buon appetito! 

Megjegyzések