A
’hogyan’-ra a bejegyzés végén találod a választ, de érdemes átfutni az elejét
is ;-)
Tegnap a
rijádi KinGdom Towerben található Four Seasons hotel Rosso éttermének ’Bella
Italia’ (Szép Olaszország) témájú nyitó-, s egyben –mily szerencse…- kóstoló
partyjára voltam hivatalos. Hatalmas Italia-rajongóként nem nagyon tudok
indokot, ami miatt kihagytam volna! A nyitóest az étterem új olasz főszakácsának bemutatkozó
vacsora-prezentációjaként került megrendezésre, s egyben erre a 12 napos olasz
vacsora sorozatra Isztambulból is felkértek egy olasz étel-specialista
szakácsot, óriás sikerrel!
Itáliai barátaink csoportjával együtt kóstolgattuk a jobbnál jobb fogásokat, s míg én tudok elfogult lenni, ha az olasz csizma ételremekeiről van szó, ők kevésbé elfogultan, de annál inkább kritikusan indulva (ez már csak így van, ha a gasztronómiájukról van szó), végül mégis igazán elégedetten ízlelgették a szarvasgombás szószos grissinit, a különféle friss focaccia-t, az illatos bresaola szalámit roppanós rukkola salátával, a tökéletesre készített cotoletta (marha) szeletet, a kifogástalan pizzát a tetején még gőzőlgő sajttal… a mennyei paradicsomos parmezános penne tésztát, az olajban kisütött, zsemlemorzsába hempergetett mini, borsós rizses gombócokat – az arancini-ket, s természetesen a végére az elmaradhatatlan igazi tiramisú-nak, folyékony étcsokiba és igazi kakaóporba hempergetett gelato (fagyi) golyóknak, sőt a friss gyümölcsöknek is maradt hely. Csak úgy, mint "otthon".
Olasz éttermek Riyadh-ban
Több helyen próbáltunk olasz ételeket itt. (Ha az enyém nem lenne elég,...) Hozzáértő véleményeket is figyelembe véve azt kell írjam, hogy a Piatto, a Scalini, a Roma (gyomorrontás lett ez utóbbiból pl.) éttermek meg nem közelítik az eredeti ízvilágot! Az olasz konyha szépsége gyakran az egyszerűségében rejlik, s ezt sok étteremben azzal rontják el, hogy a helyi fűszerekkel akarják ’feldobni’, nyilván ezzel elérve az ellenkező hatást, pl. ananászt tesznek a pizzára – ismerős? Legalább az olaszok jókat derülnek ezeken, s jól elkerülik a helyet is…- vagy épp olajban úszik az is, aminek nem nagyon kellene… Schifo! Undorító! Legutóbb megkérdeztük egy helyen, hogyan készítik a Spaghetti carbonara-t, amire az volt a válasz: „AHOGY SZERETNÉ!! Gombával, paprikával, vagy borsóval…” MI VAN?? Nem, a carbonara-t kétféleképpen lehet készíteni, jól, az eredeti recept szerint; vagy sehogy! Tudod, ez az, amit friss nyers tojással kell a végén összekeverni – bevallom nekem sem megy, mert legjobb esetben rántottás tészta lesz belőle –, de ha nem megy, nem kell rögtönözni, tejszínt használni tojás helyett, feltalálni új verziókat, mert egyszerűen nem léteznek. A nyers tojással meg, hát, hogy is mondjam, Szaudiban és úgy az arab világban nem kísérleteznék…
De visszatérve a Four Seasons Rosso éttermére, MAXIMÁLIS pontszámot kapott! Az olaszoktól is! Bármikor, bárkinek jó szívvel ajánlanám! (S ezért nem fizetnek :-) ) Sőt, búcsúzáskor még egy csinos kis ajándékot is kaptam, benne az este számomra legfinomabb fogásának hozzávalóival :-) és receptjével, amit most meg is osztok veled! Így érkezik az 5*-os fogás a konyhádba!
Risotto ai Porcini alla Rosso Bella Italia (Vargánya gombás
rizottó)
Ez az étel egy klasszikus első fogás a olaszoknál, melyet a
vargánya főzés után is jellegzetes aromás íze és illata tesz különlegessé, a
parmezán és a vaj pedig tökéletesen krémessé.
5 főre:
400 g Carnaroli rizs (rizottó rizs)
40 g extra szűz olíva olaj
50 g vargánya gomba
200 g vaj
100 g reszelt Parmezán sajt
1,5 l forró zöldségleves
Távolítsd el a homokot a gomba száráról, hámozd meg a teljes
zöldséget, s töröld át egy nedves konyharuhával vagy konyhai papírtörlővel.
Vágd vékony szeletekre a gombák szárát és fejét is.
A vaj felét forrósítsd meg egy lábasban, add hozzá a hagymát,
kevergesd, párold üvegesre (ne barnuljon). Add hozzá a rizst, s kevergesd 2
percig, aztán adj hozzá 1 merőkanál zöldséglevet, s hagyd főni alacsony lángon,
néha keverd át, s adj hozzá további levest.
Egy másik lábasban forrósítsd fel az olajat, add hozzá a gombát, s
nagyobb lángon pirítsd, pár perc múlva sózd, s adhatsz hozzá egy kis
zöldséglevest is, maximum 10-12 perc ez az egész művelet, a végén borsozd.
Tegyél félre pár gombát a szervírozáshoz, a többit keverd a
rizshez pár perccel a készre főzés előtt.
Ha kész, zárd el a lángot a lábas alatt, add hozzá a parmezánt és
a maradék vajat, keverd át, s hagyd állni egy fél percet.
Tálald forrón, díszítsd a félretett gombával, s az asztalra
szervírozhatsz extra parmezánt is, ki-ki ízlés szerint használhatja.
Buon appetito!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)