Újdonság karácsonyi asztalunkon - A MUTATÓS ÉS MENNYEI „FATÖRZS”

Étcsoki - Ganache krémmel

 

Távol az otthonomtól már egy ideje gondolkodom a karácsonyi menü összeállításán. Az ember (lánya) bele sem gondol, hogy a családhoz közel mennyire szerencsés helyzetben van, anyuka – anyós – nagymamák (…sógornők, testvérek…) sütnek-főznek, s nekünk, fiatalabb generációnak ezzel szinte teendőnk nincs. Legalábbis sokáig így van ez, de elköltözve, több ezer kilométerre a gyökereinktől, külföldi férjjel - így duplán tisztelve a tradíciókat - elég összetett a feladat, de örömmel állok elébe! A terv a teljes magyar karácsonyi ízskála asztalra varázsolása a kihagyhatatlan olasz fogásokkal vegyítve, s valami – akár nemzetközi – újdonsággal feldobva. Így jött ötletként a mutatós FATÖRZS torta, amit hétvégén, mintegy főpróbaként, el is készítettem, naaagy-naaagy sikerrel! Úgyhogy ismétlés várható, ott a helye a karácsonyi asztalon! :-)

A piskóta alapját imádott Mameszkánk évtizedekig készített piskóta receptje adta (talán másodszor készítettem el… a fehérjét kézzel felverve, mivel nincs normál habverőm! :-) Krémekhez /darálni valókhoz /pürékhez van! de tojásfehérjéhez megoldást kell keresnem!).
Az eredeti recept a normál sütőbe való tepsire szól (ami talán 20*30 cm? kb), de mivel a csokis tekercshez vékonyabb piskóta kell, 36*30 cm-es nagy tepsit béleltem ki sütőpapírral, s csodás-rugalmas – jól tekerhető lett az eredmény, igazán ideális bármilyen piskótatekercshez!

Mi kell hozzá?
5 tojás (külön a sárgája és fehérje)
5 kanál víz
10 kanál cukor (én porítottam)
10 kanál liszt (nálam gluténmentes Schar… még mindig. De remekül működik!)
50 g darált mandula (natúr, kezeletlen, Szicíliából)
½ csomag sütőpor (gluténmentes)

- A tojások sárgáit a vízzel és cukorral alaposan mixeld, míg világosodik a színe, és habosodik. Ekkor lassan keverd hozzá a liszteket és a sütőport.
- A fehérjéket verd kemény habbá.
- A sárga keverékhez kanállal keverd hozzá a fehérjét, de óvatosan, ne törjön nagyon!
- Hideg sütőbe tedd, 160-180 fokon süsd 30 percig, amíg a teteje kezd szilárdulni, de nem szárad ki, mert utóbbi esetben nem lesz tekerhető.
- Vedd ki a sütőből, takard le sütőpapírral és konyharuhával, hagyd kihűlni.
- Közben elkészítheted a krémet ízlés szerint, vagy lekvárral is nagyon finom! 

- Én csokis krémet készítettem a Fatörzshöz, s a sütőpapír segítségével tekertem rolóvá, majd folpack-kal rögzítettem, s másnap reggelig a hűtőben állt. 
- Ezalatt a megmaradt krém is megszilárdult eléggé a hűtőben, így felforrósítottam 1 dl tejszínt 1 ek mézzel és 2 ek Grand Marnier likőrrel, ezt ráöntöttem a csokira, kevergetve pillanatok alatt ízletes trüffelkrémmé alakult. A hőtől az alkoholtartalom elillant, viszont az íz gyönyörűen megmaradt! Ezzel kentem meg a tortát, s díszítettem, reszeltem rá étcsokit is.

A csoki krémről: Kedvencem az étcsoki (általában a kínált csokis sütik nekem nem elég csokisak…), így tejszínes étcsokis ganache-trüffel krémmel szándékoztam tölteni, aminek a receptjét nem írnám le, mert tökéletesítenem kell – túl folyékony lett, így csokipudinggal kellett besűrítenem… amire büszke nem vagyok :-) de az íze nagyon finom lett, hisz az alap étcsoki! A külső bevonás után is maradt ki ganache krém, amiből gyönyörű-ízletes yammmiiieee bonbonok születtek… hamarosan Ők is érkeznek!! ;-)

Kellemes Adventi készülődést!

Megjegyzések