Eredeti olasz bazsalikomos paradicsom szósz

...Avagy A Sugo di pomodoro e basilico


Sok olasz ételnek és tésztának az alapja ez az egyszerűségében és ízletességében tökéletes mediterrán szósz. Legfinomabb, ha friss, érett, zamatos paradicsomból készíted, természetesen ezt a receptet javaslom a lentiek szerint, de jó minőségű paradicsom konzervből is finom, ha gyorsabban akarod az asztalodra varázsolni ezt a jellegzetes ízvilágot, utóbbi esetben legalább a bazsalikom legyen friss, amivel ízesíted, és az igazi olasz olíva olajra se sajnáld a pénzt, megéri az árát.

3 ek extra szűz olíva olaj

2 gerezd fokhagyma

1 kg paradicsom

8-10 bazsalikom levél

Só, csipet peperoncino – chili paprika

A paradicsomokat mosd meg, vágd félbe, vágd ki a zöld csumát, és távolítsd el az összes magot belőle. Csak a ’húsára’ van szükséged.
Tedd őket egy lábasba, fedd le, s alacsony hőmérsékleten főzd, míg megpuhulnak és pépes szószt kapsz, néha keverd át közben!
Passzírozd át a főtt paradicsomot.  

Az olajon párold a fokhagymákat míg barnulni kezdenek, majd dobd ki a fokhagymát. Ehhez az olajhoz keverd a paradicsomot, ízlés szerinti sót és chili paprikát, forrald át, végül add hozzá a bazsalikomot, és kész a sugo-d (szószod).

A jól ismert spaghetti-hez keverve, parmesan sajttal megszórva is mennyei – garantáltan eltér az otthon általában megszokott felhozataltól, de további receptjeimben is megtalálod!

Buon appetito! 

Megjegyzések