Otthon ebben az időszakban kihagyhatatlan a fánksütés, ma-holnap tervezem is, Rómában pedig az itteni megfelelője, 'castagnole' -mini fánk készül, kicsit sűrűbb tésztával, mint amit mi ismerünk, s amiből a bárokban egyre több fellelhető (mennyei a vaníliás krémmel töltött... is), sőt, a másik farsangi jellegzetességből, a chiacchiere-ből, vagy frappe-ből kóstolót is kínálnak caffè mellé. (ropogós, vékony fánktészta, olajban vagy sütőben sütve... és nem jutott eszembe, csörögefánk!?)
Nem
biztos, hogy meg tudlak győzni, hogy add fel a Nagymami
sárgabaracklekvárjával ízesített isteni hazai szalagos fánkot... Úgyhogy
készítsd el azt is, és tipikus római változatát is, lepd meg jelmezes
vendégeid, találtam egy jó receptet a www.ricettemania.it gyűjteményében! Én 2 éve ezt készítem, a napokban is be van tervezve -igen, a magyar fánk mellett - római férj örömére, és biztos kapnak belőle az olasz szomszédok is :-) Gondolod biztos hiányzik olaszoknak olasz fánk, de távol az otthontól jó kis olasz közösség jött össze, s az édességeket -bármily furcsa- tőlem tanulják, cserébe én tőlük a pizza-t, focaccia-t stb ;-)
Lássuk ezt a 'Castagnole alla romana'-t
Római mini fánk, nevét - formája miatt - a gesztenyéről (castagna) kapta. Lazio régióra említik, ami ugye Róma környéke.
Castagnole, az egyik tradícionális karneváli édesség |
Ingredienti / Hozzávalók:
- 3 tojás
- 550 g Liszt
- 1 Citrom
- 100 g Vaj
- 250 g Cukor
- 1 tasak Sütőpor
- 100 ml Tej
- Pici só
- Mogyoróolaj a sütéshez - igen, abban sütik, s mikor napraforgó olajat kértem, a famiglia tekintetében oly csillanást véltem felfedezni, mintha E.T. jelent volna meg előttük személyesen... Ez a csillanás visszatérő vendég, mióta magyar taggal bővült a család :)
Preparazione - azaz hogyan "preparálj" :) római fánkocskákat:
- Olvaszd fel a vajat, s hagyd hűlni. Nyújtódeszkára szórd a lisztet, egy csipet sót, cukrot, és a citrom reszelt héját (Hm, tényleg, a citromtól különlegesen finom aromát kap!)
- Langyos tejben keverd el a sütőport.
- A lisztes kupac közepén csinálj pici lyukat, tedd bele a tojást (héj nélkül..), vajat, langyos tejet, s a közepétől haladva kezdd összekeverni az anyagokat, először villával, majd a kezeddel, amíg jól összeállt, sima tésztát kapsz.
- Ebből nyújts 2 cm átmérőjű hengert, vágd darabokra, s formázz golyókat belőlük.
- Forrósíts nagy adag mogyoróolajat, süsd aranybarnára a fánkokat - egyszerre csak pár darabot. Szedd őket szalvétára, ami felszívja a felesleges olajat.
- Egy tálba szórj porcukrot, hempergesd bele a kis golyókat amíg a cukor teljesen befedi a felszínüket! ( mintha hógolyót készítenél :) )
- Rendezd a frissen készült, eredeti Római Castagnole-csodáidat szép tányérra, és
karneválozzszervírozhatod!
Buon Carnevale! Kellemes Karnevált!
Szia! kipróbáltam, és isteni finom! Azt hiszem bekerül a családi receptkönyvbe! :) A kislányom (3 éves) Azt mondta, hogy borzasztó finom!Belül puha, kívül finom ropogós. Imádom.Biztos, hogy nem csak farsang idején fogom sütni :) Köszönöm :)
VálaszTörlésSzia,
TörlésÖrülök, hogy sikert aratott! Köszi a visszajelzést, s nézz be máskor is! Hátha mással is lenyűgözzük a kislányodat! ;-)