Gyakran készítek magyar sütiket, ápoljuk a hagyományokat, de ezúttal valami újat akartam kipróbálni, ami egyszerű, gyorsan összedobható, de mégis különleges. Ez a Szicíliából származó torta nemcsak receptjével győzött meg, de a forró nyarat idéző ízvilága családunk szicílai részét is lenyűgözte, úgyhogy mielőtt feledésbe merül, gyorsan leírom, mert közkívánatra "visszatérő vendég" lesz az otthonunkban.
Miből készül?
300 g liszt
150 g szobahőmérsékletű vaj
120 g nádcukor (eredeti receptben 150 g sima cukor van... de nem szeretem, ha túl édes)
1 vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
3 tojás
1 nagy BIO narancs (mivel a héja is felhasználásra kerül, bio kell; ha nincs bio minőség, inkább kandírozott narancshéjat tennék bele, mint bármivel kezeltet)
60 g narancs lekvár a tetejére (szicíliai mandarin lekvár volt itthon... nem rontotta el)
Hogyan készül?
- A bio narancsot jól mosd meg, tedd szódabikarbónás vízbe legalább 2 órára, majd ismét alaposan mosd meg, töröld át, vágd kockákra a héjával együtt, távolítsd el a magjait. Az egészet pürésítsd, akár gyümölcscentrifugában, akár turmixgépben.
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
- Szitáld egy tálba a lisztet, add hozzá a cukrokat, sütőport, majd a vajat és a tojásokat, s keverd az egészet míg jól összeáll.
- Öntsd hozzá a narancslét, s keverd míg homogén, lágy masszát kapsz.
- A sütőformádat vajazd és lisztezd, az aljába én szeretek sütőpapírt használni, könnyen lejön a végén. Öntsd bele a tésztát, és mehet a sütőbe. 30-35 perc után javasolt tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e, de sütőtől függően 45-50 perc is kellhet.
- Vedd ki a Narancskenyered a sütőből, ha kihűlt, szúrkáld meg a tetejét.
- TA narancslekvárt keverd el egy kanál vízzel, langyosítsd, hogy folyékony legyen, és kend rá a tortára.
Itáliában reggeli vagy uzsonnaként fogyasztjuk, de főétkezés utáni desszertként is sikert aratott.
Buon appetito! Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)