Narancskenyér ~ Pan d’arancia

Gyakran készítek magyar sütiket, ápoljuk a hagyományokat, de ezúttal valami újat akartam kipróbálni, ami egyszerű, gyorsan összedobható, de mégis különleges. Ez a Szicíliából származó torta nemcsak receptjével győzött meg, de a forró nyarat idéző ízvilága családunk szicílai részét is lenyűgözte, úgyhogy mielőtt feledésbe merül, gyorsan leírom, mert közkívánatra "visszatérő vendég" lesz az otthonunkban. 



Miből készül?
300 g liszt
150 g szobahőmérsékletű vaj 
120 g nádcukor (eredeti receptben 150 g sima cukor van... de nem szeretem, ha túl édes) 
1 vaníliás cukor
1 csomag sütőpor 
3 tojás
1 nagy BIO narancs (mivel a héja is felhasználásra kerül, bio kell; ha nincs bio minőség, inkább kandírozott narancshéjat tennék bele, mint bármivel kezeltet) 
60 g narancs lekvár a tetejére (szicíliai mandarin lekvár volt itthon... nem rontotta el) 

Hogyan készül? 

  • A bio narancsot jól mosd meg, tedd szódabikarbónás vízbe legalább 2 órára, majd ismét alaposan mosd meg, töröld át, vágd kockákra a héjával együtt, távolítsd el a magjait. Az egészet pürésítsd, akár gyümölcscentrifugában, akár turmixgépben. 
  • A sütőt melegítsd elő 180 fokra. 
  • Szitáld egy tálba a lisztet, add hozzá a cukrokat, sütőport, majd a vajat és a tojásokat, s keverd az egészet míg jól összeáll. 
  • Öntsd hozzá a narancslét, s keverd míg homogén, lágy masszát kapsz. 
  • A sütőformádat vajazd és lisztezd, az aljába én szeretek sütőpapírt használni, könnyen lejön a végén. Öntsd bele a tésztát, és mehet a sütőbe. 30-35 perc után javasolt tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e, de sütőtől függően 45-50 perc is kellhet. 
  • Vedd ki a Narancskenyered a sütőből, ha kihűlt, szúrkáld meg a tetejét. 
  • TA narancslekvárt keverd el egy kanál vízzel, langyosítsd, hogy folyékony legyen, és kend rá a tortára. 


Itáliában reggeli vagy uzsonnaként fogyasztjuk, de főétkezés utáni desszertként is sikert aratott. 


Buon appetito! Jó étvágyat! 


Megjegyzések