Kedvenc nyári desszert? Jöhet valami friss, hűvös, sütés nélküli!?




Pár hete motoszkált a gondolataimban egy sajttorta, viszont a családban a csokis sütik és kekszek a kedvencek, szülinapok is voltak -határozott ízvilággal és elképzeléssel, ami határozottan nem citromos kérés volt-, majd tisztítókúrát tartottam 'jobb későn mint soha' elven... de a melegek beköszöntével végre rászántam magam egy citromos cheesecake-re. Az eredeti receptben lime is van, el tudom képzelni, hogy még ínycsiklandóbb, frissítőbb az eredmény, de sajnos lime-ot nem kaptam, viszont így is igazán finom és gyorsan fogyó citrusos desszert lett. És még sütni se kell! Ami nem csak nyáron előny :)


Lássuk, hogyan készül!

A torta alapja
 180 g keksz, apróra törve vagy darálva -én a Mc Vitie's digestive kekszet használom, ami az egyik legépszerűbb háztartási keksz Nagy Britanniában, s nem mellesleg finom is. 
100 g olvasztott vaj

18 cm átmérőjű csatos tortaformát használtam. Persze lehet nagyobb is, ez esetben laposabb tortád lesz. A sikeren garantáltan nem változtat! :) 

Sajtkrém
500 g Philadelphia sajt
2,5 dl friss tejszín
4 zselatin lap
80 g por(nád)cukor  (Az eredeti receptben 100 g van, én mindig kevesebbet teszek, ízlés kérdése)
3-4 citrom, lehetőleg kezeletlen (vagy 2 citrom és 2 lime)

Dekoráció
Friss citrom, citrom- lime héj, gyümölcsök


E L K É S Z Í T É S
Keverd jól össze a darált kekszet a vajjal, nyomkodd a tortaforma aljába egy kanállal /pohárral, majd tedd  hűtőbe legalább fél órára.
Jól mosd meg a citromokat, reszeld le a héjukat, facsard ki a levüket.
A zselatinlapokat áztasd hideg vízbe 10 percre, majd jól csavard ki őket ( a víz kidobható). Közben langyosítsd meg a maradék citromlevet, tedd bele a kicsavart zselatint, keverd el míg elolvadnak, hagyd teljesen kihűlni.
Egy tálban keverd krémesre a sajtot a cukorral és 1/2 citrom levével.
Verd habosra a tejszínt 2 ek porcukorral, majd keverd a sajtkrémhez óvatosan a kihűlt zselatinnal együtt. Majdnem folyékony krémet kapsz, de ez jól meg fog kötni. ;)
Öntsd a krémet a kekszes alapra, és mehet a hűtőbe legalább 3-4 órára.
Szervírozd a tökéletes citromos sajttortádat citromhéjjal, gyümölcsökkel.

Mire eléri a szilárd állagot a hűtőben, tökéletes hűs desszertté válik! Más ízben is ki fogom próbálni!

Az eredeti recept ITT található.

Ha ízlett, örülök a visszajelzésnek... addig is:  

Buon appetito - Jó étvágyat! :)  

Variáció a témára

Megjegyzések