Pár hete motoszkált a gondolataimban
egy sajttorta, viszont a családban a csokis sütik és kekszek a kedvencek,
szülinapok is voltak -határozott ízvilággal és
elképzeléssel, ami határozottan nem citromos kérés volt-, majd tisztítókúrát tartottam 'jobb későn mint
soha' elven... de a melegek beköszöntével végre rászántam magam egy citromos
cheesecake-re. Az eredeti receptben lime is van, el tudom képzelni, hogy még ínycsiklandóbb, frissítőbb az eredmény, de sajnos lime-ot nem kaptam, viszont így is igazán
finom és gyorsan fogyó citrusos desszert lett. És még sütni se kell! Ami nem csak nyáron előny :)
Lássuk, hogyan készül!
A torta alapja
180 g keksz,
apróra törve vagy darálva -én a Mc Vitie's digestive kekszet használom, ami az
egyik legépszerűbb háztartási keksz Nagy Britanniában, s nem mellesleg finom
is.
100 g olvasztott vaj
18 cm átmérőjű csatos tortaformát használtam.
Persze lehet nagyobb is, ez esetben laposabb tortád lesz. A sikeren garantáltan
nem változtat! :)
Sajtkrém
500 g Philadelphia sajt
2,5 dl friss tejszín
4 zselatin lap
80 g por(nád)cukor (Az
eredeti receptben 100 g van, én mindig kevesebbet teszek, ízlés kérdése)
3-4 citrom, lehetőleg kezeletlen (vagy 2 citrom és 2 lime)
Dekoráció
Friss citrom, citrom- lime héj, gyümölcsök
E L K É S Z Í T É S
Keverd jól össze
a darált kekszet a vajjal, nyomkodd a tortaforma aljába egy kanállal /pohárral,
majd tedd hűtőbe legalább fél órára.
Jól mosd meg a
citromokat, reszeld le a héjukat, facsard ki a levüket.
A zselatinlapokat
áztasd hideg vízbe
10 percre, majd jól csavard ki őket ( a víz kidobható). Közben
langyosítsd
meg a maradék citromlevet, tedd bele a kicsavart zselatint, keverd el míg elolvadnak,
hagyd teljesen kihűlni.
Egy tálban keverd
krémesre a sajtot a cukorral és 1/2 citrom levével.
Verd habosra a tejszínt 2 ek
porcukorral, majd keverd a sajtkrémhez óvatosan a kihűlt zselatinnal együtt. Majdnem folyékony
krémet kapsz, de ez jól meg fog kötni. ;)
Öntsd a krémet a kekszes alapra, és mehet a hűtőbe
legalább 3-4 órára.
Szervírozd a tökéletes citromos sajttortádat
citromhéjjal, gyümölcsökkel.
Mire eléri a szilárd állagot a hűtőben,
tökéletes hűs desszertté válik! Más ízben is ki fogom próbálni!
Az eredeti recept
ITT található.
Ha ízlett, örülök
a visszajelzésnek... addig is:
Buon appetito - Jó étvágyat! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)