Mangiamo.... / Egyél úgy, mint az olaszok!





Szóval új vagy az országban, vagy épp nincs veled egy olasz vendéglátó, aki bevezet a kulináris szokásaikba? Vagy meghívtak egy olasz ebédre, vacsorára? Egy kis gyorstalpaló, mire számíthatsz. 

Elôször is, vedd fel a ritmust a helyiekkel, s máris szereztél egy plusz pontot olasz barátaidnál amellett, hogy megérted - ha eddig nem értetted volna -, miért imádjuk az olasz konyhát. 



Il pranzo ~ Ebéd

Észak Olaszországban délben van az ideje, Rómában 13-13:30 körül kezdôdik, aztán tart ameddig tart, attól függôen, hogy csak egy gyors pasta vagy panino (szendvics) a választás, vagy több fogásos ebéd; hétköznap van, vagy hétvége...

Utána persze caffè



La merenda ~ Uzsonna

16 óra körül, azt mondják, ez inkább a gyerekek étkezése, én azért szeretem kihasználni az alkalmat friss gyümölcsre.


Kreativ Aperitivo :-)
Aperitivo


18 körül jön el az ideje - nyilván nem minden nap, fôleg nem hétköznap vagy munkanap esetén - az olasz Spritz koktél, Prosecco, chips, oliva, pizzette 
(mini pizza) és hasonlók formájában. Lehet ezért hagyják ki a merendát? 



Spritz koktél




18 körül jön el az ideje - nyilván nem minden nap, fôleg nem hétköznap vagy munkanap esetén - az olasz Spritz koktél, Prosecco, chips, oliva, pizzette ( mini pizza) és hasonlók formájában. Lehet ezért hagyják ki a merendát? 






La cena ~ Vacsora   
20:30 - 21 körül kezdôdik.... Norbi dob egy hátast, mind a idôponttôl, mind a mennyiségtôl, de mindegy, ez Italia! (Live....) Eltart pár órát, úgyhogy van idô egymás ugratására, a kapcsolatok építésére, kis politikai - gazdasági eszmefuttatâsra, de leginkább a család és a barátok a fô téma. Egyébként is, csak lazán, érezd jól magad, élvezd az életet, az ízeket!!




Buon appetito! / Jó étvágyat!



Ui. A fôétkezés egy külön fejezetet érdemel... úgyhogy a következô bejegyzésben még több a vacsoráról.

Friss oliva

Megjegyzések