Az eddigi 8+ legjobb DOLCI


Desszertek és Szamócás likôr Nemi-ben, a 'Szamócák Városkájában'

Biztosan (??) nem lehet általánosítani, de az általam ismert olaszok édesszájúak! Pedig azt hittem én vagyok csoki- és/vagy desszertfüggô, de tényleg minden relatív... Gyerekkoromban, amint a szülôk  kiléptek az ajtón, ártatlan mosollyal tudtam rávenni imádott Mameszkánkat, hogy piskótát süssön, csak hogy az enyém legyen utána az összekent tál... Gondolom az effajta emlékkel nem vagyok egyedül?! Ezzel a 'fétissel' viszont korán felhagytam, az évekkel (évtizedekkel.... de ki számolja) egyre kifinomultabb az ízlésem, és nem nehéz meggyôzni, hogy az édesség oltárán áldozzak. Az se baj, ha extra jó minôségû az alapanyag, vagy szokatlan ízkompozícióval találkozom, s ha vizuális éményt is nyújt a kis édes kísértés.



Az eddigi legjobb 8 Dolci Italiani - olasz édesség??
Igyál egy pohár vizet, vagy egyél egy gyümölcsöt, aztán ülj vissza, és lejjebb görgethetsz! 

. .
.
.
Tiramisù Ariccia-ban, a dal Brigante Gasperone étteremben


1. Tiramisù. Az abszolút Nr.1 nálam. Otthon, mivel gyakrabban mint nem mascarponet-nem-látott 'remekeket' lehet kapni, én a saját készítésemet preferálom. És a családom se mond rá soha nemet... Nem nagyon tudom értékelni a 'hamis' változatokat. OK, állítólag drága a mascarpone. Akkor cukrászdákban, éttermekben adják kicsit drágábban, de legyen igazi; vagy házilag ne készüljön évente 4-szer, csak kétszer, de az olyan legyen, amilyennek lennie kell, aminek benne kell lenni, legyen benne! Vagy ha mackósajtosat csinálsz, ne nevezd Tiramisùnak -vagy kérlek ne hivatkozz az én receptemre (ami hamarosan itt lesz.. és hopp, ITTvan). Garantálom, hogy nálam olyat nem fogsz látni, hogy Kempingsajtos (vagy fogalmam nincs milyen változatok vannak...) desszert. Nem szentségtelenítem a kedvenc olasz dolce-m nevét... Ez volt a véleményem már olasz 'utazásom' elôtt is, s nem hiszem, hogy változni fog.
Itt Itáliában is csak ajánlás alapján kóstolok meg újat, vagy ha barátok által közkedvelt étterem ajánlata a 'házi' Tiramisù. Illetve, ha az egész menüsor megkérdôjelezhetetlen ízvilágú, bevállalom a Tiramisù-tesztelô áldozatos szerepét (és a csalódás kockázatát).
Tiramisù, Giovanni Rana éttermeiben... Yammie!!

Giovanni Rana éttermeiben saját készítésû tésztáit lehet kapni, s a Vapiano-hoz hasonlóan elôtted fôzik-ízesítik a tésztát. Nagyon friss, és finom desszertbe sikerült itt is belefutni...


Ez a kettô biztos, hogy bármikor jöhet! Szerencsére ritkán közelítem meg az édes bûnre csábító beszerzési forrásokat...









2. Torta Pistacchio, és Torta Ciocciolato. Cukràszdàbòl szàrmaznak, isteni könnyû, ízletes alap, nem túl édes, belül finom mousse jellegû krém.... A kép csalòka... Nem nagyobb a pohàr... 8 adagos volt a Pistacchio is. 4 embernek pont elég!...



Torta Pistacchio










Torta Ciocciolato, a szülinapi csokitortám :)
És fotóm... ~ My cake, my photo! :)


Panna Cotta e Limoncello




3. Panna Cotta 
Otthon is jòl ismert a fôzött tejkrémes finomsàg. Ha nem túl sok benne a cukor, fenséges tud lenni. Itt karamellizàlt magvakkal a tetejèn.... 








4. Sbriciolona 
Sbriciolona

Nem tudom mi van benne... De különlegesen finom ízû. Ha szereted az (igen...) édeset, s ezzel a fura nevû desszerttel talàlkozol az ètlapon, rendeld meg nyugodtan! Ha kiejtési nehézségekbe ütköznél, testbeszéd! (Egyébként 'sz' az elején, 'cs' a közepén) 






Crostata Fragole, Nemi  
5. Crostata Fragole




Sült keksz-szerû alap, vaníliakrémmel és friss édes szamócákkal, Nemi városkában, ami a 'Szamócák Városaként', azaz 'Il Paese Delle Fragola' ismert. Mi mást kóstoltam volna, ha nem valami szamócásat. Mennyei, könnyû, egyszerûen nagyszerû...




Crostata Frutti di Bosco, Giovanni Rana éttermében



6. Crostata Frutti di Bosco


Az elôzô tészta, vaníliakrémmel és erdei gyümölcsökkel, szintén G.Rana éttermèben. Fincsi, friss, zamatos, ízletes, nem túl édes..



7. Egy kis szicíliai ízelítô, jégkrémek...
Nekem tùl édes volt minden desszert, de az biztos, hogy különlegesek, frissek, jò minôségûek...
Reggelire csokis granita-t "kellett" ennem briosh-sal., mert ott ez a szokás és egyébként is "sehol máshol nem olyan finom a granita"... OK, utóbbit elfogadom, de ezt a reggelit úgy kell elképzelni, mintha 30 évvel ezelôtti ízvilágú sima kiflit mártogatnál nem a legjobb minôségû kakaóporos jégkásába. Nincs ezzel gond, szívesen nosztalgiázom, de - még ha tengerparton ülsz is, még ha a nap szétégeti is a bôröd reggel 9-kor- jégkrém reggelire? Egyszer elég volt, köszi. Másnap már csak délután adtam esélyt a granita-nak, mandulás változatban, manduladarabokkal, isteni! "Kifli" nélkül...

Sziciliai vàlasztèk...
8. "Torta della Mamma"
Végül, de NEM utolsò sorban!!
Sokszor esténként beàllít "La Mamma" valami fincsivel, "reggelire"... Szeretem ezt a szokàsàt! Hàt mèg a friss, langyos, majdnem hogy gôzölgô állapotban érkezô sütijeit! Óóó, nem mindig akarom kivàrni a reggeli idôt veluk... Majd kaptok belôle ízelitôt... legalàbbis itt. De akit vendègül làtok, nàlam tesztelheti! :-)


Torta della Mamma
 

Buon dolce!

Megjegyzések

  1. Juuudit, ez a rész a kedvencem, megittam vagy 3 liter vizet, de így is falnám mindet..deh most lehet Én vagyok vak, a receptet pl.Tiramisuét nem látom :(

    VálaszTörlés
  2. Szia Pannaaa :) Túúdom mit érzel :) Az észrevétel jogos, még nem sikerült közkinccsé tennem a receptjét... de ígérem ez lesz az egyik következô, s belinkelem ide is ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)