Castelli Romani ~ Ariccia


Ariccia

...az antik Latium (Lazio) egyik legidôsebb városa volt, így keményen harcolt Rómával a korai Római Köztársaság idején, s fontos szerepe van az ôsi mitológiában és vallásban is. Diana istennôt és Virbius istent ezzel a városkával
 azonosítják, sôt, legendák szerint itt temették el ideiglenesen a görög hôst, Oresztészt!


1854-ben IX. Pius Pápa elrendelte egy híd építését, ezáltal egyenes utat biztosítva Rómából a Via Appia-n és a hídon át Ariccia-ig. A hidat kétszer újra kellett építeni, elôször a II. Világháború után, mivel a németek felrobbantották, majd 20 év múlva, amikor is összeomlott. 



    Ariccia
Híres látnivalók:
- Bernini barokk tere, ami a híd északi bejáratától megközelíthetô
Chiesa Assunta, Ariccia
- Bernini kör alakú kupolás temploma, a Chiesa Assunta (a Pantheon restaurációja által ihletve), Borgognone freskójával
- Porta Romana, szintén Berninitôl
- Palazzo Savelli Chigi

- Fontana delle Tre Cannelle, szökôkút
- Fontana di Papa, a Pápa szökôkútja
Madonna del Galloro, szentély a városon kívül, Bernini homlokzatával
- Ariccia körül számos régészeti lelet található, úgy mint Vitellius, a Római Császár villája, vagy ôsi templomok és a Via Appia Antica maradványai. 
Via Antica Appia


Kis történelmi kitekintés után megérkezünk a jelenbe.. Ez a gyönyörû pici falvacska ma már a fûszeres porchetta-járól (sertéssültjérôl) is híres, hát nem hagyhattuk ki...
Igen, már megint az olasz konyha... Dehát érted miért "Eat" - bölcsen magyarosítva "ízek" - címet kapott az Italia fejezet az "Ízek, imák, szerelmek"-ben...
Porchetta, Ariccia
Szóval, találtunk egy remek éttermet, történetesen a Dal Brigante Gasperone nevût, végigkóstoltuk az isteni elôételek sorát (szalámik, salsicce, prosciutto sonka, diós ricotta sajt, mozzarella di bufala -ami viszont nem itt volt a legfinomabb Lazioban... -, coppiette, patata al forno és hát a porchetta-t! Tényleg ízletes, zamatos, friss, enyhén fûszeres...) 

Fôételként a helyi specialitásokat jó rendelni, mivel minden régiónak megvan a saját jellegzetessége, amit nyilván ott készítenek leghozzáértôbben, így a választás polenta lett, Arrosticini di pecora - bárányfalatkák grillnyárson, és... ôô... hogy a fentieket ne mindenki vegye figyelembe, bistecca Fiorentina, ami Toszkán eredetû. Az adagok, igen, ennyi elôétel után nekünk Nôknek túl sok, de a Férfiak boldogan megbírkóznak a hatalmas feladattal steakkel.


"A" steak Ariccia-ban..
My own photo! ~ Saját fotó! 
A desszertnek hogy marad még hely? Ha az étlapon a klasszikus tiramisù fellelhetô, kihagyhatatlan... 

Buona serata!
Ristorante, Dal Brigante Gasperone /



My Own Photo!











Megjegyzések