Ravioli freschi. Mennyei!

É pronta! ~ Kész!


A frissen elkészült ételnek párja nincs. Hát még a forró friss tésztának, a pasta fresca-nak!! És még kézzel készített/'fatto a mano' is? Ez kell Neked! Akarom mondani írni, most ez kell nekem! 
Rómában rengeteg helyen lehet tésztát kapni, a Pastificio nevû tésztaboltokban, s a választéknak csak az üzlet kapacitása szab határt... és az aznapi kereslet, illetve hogy hány órakor jut eszedbe betérni beszerezni az esti rigatonicsodádat. OK, hogy élj úgy mint az olaszok, ráérünk, nincs stressz, majd elintézzük, ne aggódj!, majd meg kell csinálni... de jobb ha korábban mozgósítod magad, vagy (v)eszed ami marad...

Persze amíg ezekkel nem voltam tisztában... egy nap, annak vége felé közeledve, akkor még meglepônek számító módon a készlet megcsappanásával szembesültem. Két opció még mindig maradt:
  1. Nem veszek semmit, másnap korábban jövök. De akkor várni kell 24 órát a már -már karnyújtásnyi távolságban elém táruló, eltervezett ízélményre!
  2. Üres tésztaíveket veszek, hozzá külön beszerezhetem a kedvem szerinti tölteléknek valót... s kreálom a saját pasta-verziómat.. 

Szerinted vártam másnapig? Jól gondolod... Mint közben kiderült, nem túl idôgazdaságos ez a tevékenység, de vállalkozó szellemû friss-tészta-imádóként (majdnem) nincs az az áldozat, ami a vajasan gôzölgô gasztrocsodától eltántoríthat...

Ha már megvan a tésztalapod, a következô a gyártási folyamat:


- A töltelék: serpenyôben kevés olíva olajban kevés zúzott fokhagymát, chilit, petrezselyemzöldet, 100 gramm apróra kockázott gombát párolj. Amikor kész, vedd le a tûzrôl, keverj jól bele 100 gramm Ricottatúrót, sózd, borsozd. 
- Vágd fel a lapokat kb 5*10 cm darabokra, s kupacokban helyezd rájuk tölteléket, a lenti kép szerint
- Tojás fehérjével kend körbe a tészták szélét, majd hajtsd félbe ôket, nyomkodd jól körbe villával. A tojástól nem nyílik szét fôzés közben. (azóta szereztem be hullámos tésztavágót, de azután is össze kell nyomkodni a széleket)
- A párnácskák ne érjenek egymáshoz, vagy szórj lisztet közéjük... ha nem akarsz párnacsatát akarod h összeragadjanak...
- Óvatosan, egyenként tedd forró sós vízbe ôket, s a megadott percig fôzd.
- Közben egy serpenyôben olvassz vajat, a beledobált zsályával kellemes ízharmóniát alkot.
- A friss gôzölgô raviolikat forgasd bele a vajba, tetejére parmesan sajt.... Mennyei!  Semplicemente la Pasta perfetta = egyszerûen A Tökéletes Tészta.... és még annál is több!!! 

Ha van rá módod, próbáld ki! 

Buona pasta! Fincsi tésztát! :)

Homemade pasta? Siiiii :)



Megjegyzések