Zuppa di zucca





Ami igazából 'Pumpkin cream soup', mert Angliából hoztam egy Új-Zélandi sütőtök krémleves receptet...

Szóval Italia-hoz maximum annyi köze van, hogy bár sok olasz nem nyitott az újdonságokra, új ízekre (végülis van elég sajátjuk, plusz ha valaki elég sznob is mellé... mert ugye ilyennel is találkozhatsz?), de ahány ismerősöm megkóstolta -értem itt magyar és olasz barátaimat, családomat!- mindenki meglepetten tapasztalta, hogy a nem mindenki számára bizalomgerjesztőnek tűnő név ( leegyszerűsítve tökleves, pláne.... nem is értem mi a bajuk...) egy igazán ízletes, fűszeres krémcsodát rejt! Sôt, párom Mamma-jának minden alkalommal kötelező vinnem egy (nem baj, ha nagyobb...) adagot. Bebugyolálva. Álcázva. Táskába, és nem árt, ha bőröndbe rejtve... mert nem szállítunk ételt csak úgy, lezárt edényben... Tányérbaaaaan?? Mire nem gondolsz???? 

Itt az ősz, a sütőtök szezonja, próbáld ki! Egyszerû, nem tudom feltûnt-e, hogy az egyszerûség és az időrablás-mentesség nincs ellenemre.... Bár nem a 20 perces kategória. De isteni fincsi!



- Kb 1 kg. szép narancs színű sütőtököt hámozz meg, kockázz fel. Nem kell túl apróra, úgyis turmixolod a végén. 

- Egy közepes vöröshagymát pucolj meg, vágd apróra (mármint azt a hagymát értem, ami kívül barna, belül fehér! Nem is értem miért vörös?? (Mint a viccben: Apa és fia sétálgat a gyümölcsösben. - Édesapám, ez a szilva sárga? - Nem fiam, kék. - Akkor miért piros? - Mert még zöld.... Szép magyar nyelv! )

- Egy nagyobb leveses fazékban kis olajon párold meg a hagymát. Nem azt írom, hogy égesd szénné, nem véletlen.. 
- Tedd rá a sütőtököt, picit pirítsd, rá só, bors, cukor, annyi víz, hogy jól ellepje, 1 zöldség- vagy csirkeleves kocka, és amitől végképp különleges ízt kap: legalább két evőkanálnyi koriander bogyót törj meg (én vágódeszkán, nagyobb kés lapjával szoktam apróra préselni, vagy tedd folpackba, s klopfolóval kicsiket ütve zúzd szét a fűszert. Asztalt ne verd szét... És a folpackot ne dobd a fazékba... ) és mehet a levesbe. Szó szerint ez alkalommal.
- Dobj bele egy hámozott, mosott, darabolt burgonyát is.
- Rá fedő, alacsony lángon főhet, míg meg nem puhul a tök. Max fél óra, kb.
- Addig piríts 5 dkg tökmagot, én a héj nélkülit preferálom, de mindegy..
- Pár szelet kenyérre szórj/reszelj bármilyen sajtot, told be a sütőbe, ha lehet csak felülről grillezd, míg aranybarnán bugyog a sajti.
- Turmixold át a levest, önts bele 150-200 ml tejszínt, keverd el, és tedd vissza a tűzre, de csak addig, míg épp elkezd bugyogni. 
- Kész!!! 

Tálalás: tányérba szedd az isteni zamatos sűrű levest, szórd rá a magvakat, esetleg egy kis sajtot is, szépen megolvad... És edd a forró sajtos pirítóssal...
Yammiiiiee!!! 
Maradék a hűtőbe, és másnap még fincsibb - sűrűbb! Vicc nélkül! Mindig azt tervezem, hogy következő napra készítem... de nem lehet megállni, hogy ne egyek azon nyomban belőle!

Grillezett csirkemellel is ki akarom próbálni... s ettem már zsályás olajon pirított prosciutto-val a tetején is, de ennek elkészítése és a legmegfelelőbb sonka kiválasztása még tökéletesítésre vár. 
Hogy hangzik? 




Jó étvágyat! 

Megjegyzések

  1. Hu, ez jol hangzik, mindenkepp kiprobalom!

    VálaszTörlés
  2. Az elsô megjegyzés! :) Köszi, és remélem ízleni fog! Nézz be máskor is, dolgozom a többi recepten. ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)