A Kotyogó "Szentírása" - azaz 12 szabálya
Írkálok itt a caffè-fogyasztási szokásokról, fajtákról, és gyakoriságról, s szót sem ejtettem az alapokról! Tudod-e, hogyan kell a kotyogó kávéfôzôt használni? Vagy csak gondolod, hogy tudod??? Mindjárt kiderül.
Egészen múlt évig imádtam a friss kávé illatát, de az ebéd elôtti kávézás gondolatától is irtóztam. Délután jöhetett egy cappuccino, vagy a jól ismert '3 in 1'. Na ezek közül az elsô nagyon (!) ritkán reggeli mellé az asztalra kerül ma is, itt is, a másodikat nem akarják a ház környékén se meglátni, így ahelyett, hogy zug-3-in-1-ivóvá váltam volna, kizáródott a Dolce Vita-ból. Teljesen. Pedig szerettem, de ha ôszinte akarok lenni nem hiányzik. Persze, a frissen gôzölgô, forró - gyakran tejhabos-, ízes, aromás, selymes... kávécsodákat ki cserélné le instantra?!...
Hogyan készíts otthon caffè perfetto-t?
I. Nyilván számít, milyen alapanyagot használsz. Itt bar-okban is lehet vásárolni (legalábbis ismerôsként lehet... amúgy nem is tudom ) azt az ôrölt, finom pörkölésû fajtát, amibôl ôk percenként többet fôznek le. Igen, ebben az esetben számít a mennyiség! Egy hatalmas kávégépet minél sûrûbben használnak (bárban percenként többször...) annál jobb macchiato-t remélhetsz. Éppen ezért éttermekben a legritkább esetben iszunk kávét. Ebéd után mindenképp, de akár vacsora után is beugrunk inkább egy bárba, mert a ristorante-ban nem a caffè az elsô számú termék kereslet szempontjából, ezért ott épp valamilyen kávéfôzô van, de ha van alkalmad, nézd (és ízleld!) meg a különbséget.
Ahova havonta többször is betérsz, ott tuti ismerik a neved, s Te is a báros ill. a pincér nevét. Nem tudom, Te hogy vagy ezzel otthon, de nekem ez meglepô volt, meglepôen szimpatikus. Nem csak "ittakávéd90centesimiazt'arrivederci", hanem a "ciao Giuditta!"-t jó pár kérdés, mosoly, viccelôdés követ minden egyes alkalommal, s viszont, naturalmente. A robot módjára való munkavégzés minden formáját meghagyják más nemzetiségeknek. Szerintem van mit tanulnunk tôlük... ez lenne az egyik.
II. Szóval, "kitûnô aromás espresso a casa -otthon" project. A hagyományos kotyogós macchina pont megfelel. Persze vannak mindenféle csodamasinák, a Te döntésed, de mivel minden olasz ismerôsömnél kotyogót láttam, s ezek szerint az olaszok által is preferált kávét készít, ezt ajánlom. Használatában már egész jól jártasnak mondhatom magam -nem volt ez mindig így... Gondoltam, beleöntöm a vizet, ôrölt kávét, tûz neki, és már csöpög is a fekete leves. Aha, te (is) csak azt hiszed! Mint Italia-ban sok mindennek, a kávékészítés(mûvészeté)nek vannak szabályai!! Nem kevés... Csak akkor olvasd tovább, ha jó (jobb) caffè-t szeretnél.
I Caffè d'Italia. Modernebb változatban is.
|
A Kotyogó "Szentírása":
1. Új kávéfôzônél az elsô 4-5 fôzet kávét kiöntöd
2. Soha nem mosod mosogatószerrel. Soha = s.o.h.a. Sei pazza? -Megôrültél??! Szappan ízû caffè-t akarsz?
3. Pont annyi hideg vizet teszel az alsó részbe, amennyi a kis szelepet épp ellepi. Se többet, se kevesebbet.
4. A bontott kávét ahhoz méltó, s e célra készült, jól záródó!! kávésdobozban tárolod...
5. ...a hûtôben!
6. Csak mûanyag vagy üveg kanalat használsz az ôrölt kávéhoz! Kivétel ezalól az extra jó minôségû, elismert kávégyártók saját speciális kanala.
7. Az ôrölt kávét belekanalazod a kávéfôzô lyukacsos tartályába, de nem tömöríted, nyomogatod, semmiféle döngölôbékát... nem használsz
8. A macchinetta tetejét jól rácsavarod
9. Alacsony lángon fôzöd az espressot. NEM most pörköljük a kávébabot.
10. Amint hallod, hogy a kotyogás a végét járja, eldobsz mindent, s rohansz, hogy elzárd a tüzet! Ismétlem, nem most pörköljük a kávébabot.
11. Csak a frissen fôzött kávét kínálod egy olasznak! Lehetôleg 100, de minimum 99 C fokosan, aztán ha Nápolyból jön a vendég, le is hörpinti egybôl, ha máshonnan származik vár kicsit, de az már az ô dolga. Te megihatod a korábban fôzött kávét (én is megmelegítem néha...), és tudom, sokan elôzô napi caffèt is fogyasztanak. Na ôk nem olaszok. Ôk max a hûtôben tárolják a nedût pár órát, de akkor hidegen fogyasztják. Melegítés - náluk, nekik - elfeledve.
12. Lehetôleg gyakran, hetente többször használod a kávéfôzôt, ennek hiányában nem készít olyan finom aromás italt.
Azért ha engem látsz vendégül ne görcsölj!! Én magyar vagyok ;) s Miattad kávézom Veled, nem a kávé miatt. Még ha lassan kávészakértônek is érzem magam, s szeretem is a Macchiatot ;)
S ígérem nem írok post-ot egy esetleges caffè-bakiról! Vagy ha mégis... hozzájárulásod kérem ;)
És még, édekességek a kávézás világából:
- 1550 körül nyílt az elsô kávéház Isztambulban
- Európai kávéházban 1624-ben kávézhattak elôször, hol máshol, mint Velencében
- Két fajta kávécserjébôl készül iható caffè, az egyik az arab ( Coffea arabica), másik a robuszta kávé ( Coffea canephora).
- Francesco Illy magyar származású volt. Igen, Illy Ferenc névvel született Temesváron, apja magyar volt, anyja német. Harcolt az I. Világháborúban..., késôbb Triesztben élt, kifejlesztette a kávé vákuumos csomagolását, és az eszpresszó-automata elődjét, megalapította az Illycaffè-t
- VIII. Kelemen pápa mondta: „A kávét meg kellene keresztelni, mert igazi keresztény ital.”
- Johann Sebastian Bach kantátát írt Kávékantáta címmel
- Brazília a legnagyobb kávétermelô
- Biztos hallottál már róla, egy cibetmacskaféle megeszi a kávécserje gyümölcseit, amiknek magja emésztés nélkül lát újra napvilágot... De gondos kézi válogatás után ebbôl készül az ííízletesnek (?!) nem tudom, hogy mondható-e, s ôszintén, vágyat sem érzek, hogy megkóstoljam... a világ legdrágább (robuszta) kávéja, az indonéz Kopi Luwak vagy Civet Coffee
- Bialetti, a jól ismert kotyogó- márka az eladott darabszámaival Guiness világrekordot döntött. ( Nekünk is ez van itthon ...2, 3, és 4 adagot fôzô verzióban, hogy legyen minden alkalomra... :) Sejtem, hogy az 1 személyesbôl se szenvedünk hiányt sokáig, hisz olyan csinos pici caffettiera :)
Buon caffè !
Mit árul el rólad a kávéd? Azért vannak kétségeim s más tapasztalataim.... :) de a www.evamagazin.hu alapján:
1. Eszpresszó
Kifinomult vagy és céltudatos. Nincs időd a lődörgésre és megszerzed magadnak, amire vágysz – kevesebb mint fél perc alatt.
2. Dupla eszpresszó
Nem annyira az íze miatt iszod, inkább a hatás a fontos: a naptárad zsúfolásig van tennivalókkal, amiknek nem tudnál a végére érni a megfelelő kezdőlöket nélkül.
3. Tripla eszpresszó
Munkamániás vagy, amellett súlyos koffeinfüggő is! Valószínűleg már a kilencvenes évek óta nyakalod a kávét – egy adagot már meg sem érzel. Kár, hiszen így valószínűleg élvezni sem tudod úgy, mint régen.
4. Hosszúkávé
Fa l'americano! A hosszúkávé vagy americano onnan kapta a nevét, hogy az amerikai katonák Olaszországban mindig felöntötték forró vízzel az eszpresszójukat. Valószínűleg jó sok amerikai filmet néztél kamaszkorodban, ahol literszám itták a kávét – te is szereted, ha sokáig lehet szopogatni és nincs annyira kesernyés íze, de a fekete színhez ragaszkodsz. Szívesen üldögélsz kávézókban egy nagy csésze feketével ez egyik és Camus-vel a másik kezedben – a többiek szemében pozőrnek tűnhetsz, ám neked ez őszintén jön!
5. Macchiato
Igazi filozófus alkat vagy. Kiegyensúlyozott természetű, jó emberismerő, olyan, aki tudja, hogy a gyengédség és az erő jó párosítás.
6. Cappuccino
Úgy teszel, mintha már komoly, felelősségteljes felnőtt lennél, holott valójában még mindig a játék, a szórakozás a legfontosabb a számodra. Kakaóport ÉS fahéjat is kérsz a tetejére? Á, gyerek vagy még!
Edit barátnôm barista hajlamait éli ki... Majd a kreativitását is :) Kis figyelem a szineknek! ;) Grazie per la foto!
|
7. Latte
Csupa, csupa kedvesség vagy! A kávé kesernyés íze bántja a jellemedet, ezért szükséged van a sok-sok lágy tejhabra és langyos tejre, hogy tompítsa a karcos ízt. Mint amikor elmerülsz egy nagy kád illatos habfürdőbe.
8. Koffeinmentes White Chocolate Mocha szójatejjel
Nincs abban semmi rossz, ha az extravagáns kávékreációkat kedveled. Különleges egyéniséghez különleges kávé illik. Ám ha a sarki büfében követeled a szójatejet, senki nem fog jófejnek tartani, maximum beképzeltnek.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)