Megújult szlogen... "Tésztázz, ne háborúzz!" :)
|
Van úgy, hogy állsz a hûtô elôtt, és bár nem üres, mégis úgy látod nincs benne semmi, vagy legalábbis a halvány ötleted mindenképp hiányzik, hogy ebbôl az egymáshoz számodra érthetetlen módon (nem) kapcsolódó alapanyagkészletbôl ugyan mit fôzhetnél ki??
Amikor Italia-ba megérkeztem, s össze kellett volna dobnom egy egyszerû ebédet, többször a fenti szituációban találtam magam. Hozzá voltam szokva a magyar alapanyagokhoz, a hûtôm tartalmához, amiben az volt amit én tettem bele. Nem, a fôzési tudományommal nem volt gond. (Persze szerencsére azt is van mivel kiegészíteni, aminek élvezettel s nyitottan állok elébe, de itt...) ...Egyszerûen a római hûtô az olasz konyhára volt berendezkedve. Mi másra, persze. S a tartalmából az én - pedig nem kimondottan Hungarikumokra szûkült - agyamban nem állt össze ehetô eredménynek még a távolban derengô képe sem. Elsózva, paprikázva, s még bazsalikomosan-oregánósan sem...
S akkor jött a Párom, elôkapott 3 hozzávalót, s mennyei cibi Italiani-t, olasz étkeket varázsolt 20 percek alatt, amikbôl ízelítôk már találhatók jócskán a korábbi bejegyzésekben.
Tegnap a kedvenc házi pizzám készült vacsira, nyamiiii. Errôl már zengtem ódákat, egyszerûen veri - ízlésem szerint - az éttermi pizzákat, itt is, otthon fôleg. Pizzalap 1€ a kenyérboltban, nagyon fincsi, ezért felesleges pizzatésztával bajlódni. Rá friss pizzaszósz vagy paradicsomszósz, aztán amit szeretnél... Nálam a kedvenc a mozzarella, bármilyen más sajt is mehet még rá, grillsütô 8 perc - azaz nyolc! perc -, majd ízletes prosciutto sonka, immár sütés nélkül, kész. Fantastica!! Buonissima!!
Mai ebédidô elôtt kinyitottam a hûtôt, meglâttam a tegnapról maradék paradicsomszószt, hoppá! Onnan kezdve nem volt kérdés, hogy paradicsomos tészta készül. Lássuk mi van még a hûtôben? Pl. hagyma (magyarként hogyne imádnám... olaszként meg elviselik mert muszáj... s mert én fôzöm. Úgy értem amikor én fôzöm. ...akkor bele-belepottyan az is), padlizsán, parmezán sajt... Voilà!!! Megvan az ebédötlet, itteni életemben elôször, rögtönöztem valami új ételt! Az én emlékezetembe vésôdött, fent részletezett hûtô elôtti lefagyás(ok) után nem tudom Neked feltûnik-e ez a - számomra - igazán nagy lépés... Ja, bocsi, improvizáció volt már, csak kevésbé lett sikeres... Enyhén szólva.
Most mi készült? Hogy készült?
Melanzana, azaz padlizsan
|
- Párolj meg extra szûz Olíva olajon egy apróra vágott mini hagymát
- Párold-pirítsd tovább egy fél padlizsánnal, persze nem félben... 1x1 cm-esre vágott kockák formájában
- Önts rá kb 2 dl paradicsomszószt
- Dobj hozzá 5 kisebb apróra vágott (mosott, ugye, s elôbb mosott aztán darabolt...) paradicsomot
- Só, bors
- Fôzd kb 15 percig, azalatt fôzd meg a tésztát, szûrd le
- A forró tésztát keverd rá a szószra, tetejére parmiggiano sajt
- Pronta! / Kész!
- Azon nyomban gôzôlgôn tálald!
Olasz vélemény az elsô falat után? "BuonaO!" Kis római akcentussal... Egy magyar Signorina-nak, olasz konyhában, új olaszos tészta-feltalálás (és feltálalás) után ez pont elegendô (óriás!!) elismerés!
De magyarként is azt mondom: fincsi lett, próbáld ki!
Buona pasta!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)