Egy Római ebéd? :)



Egy RÓMAI ebéd?

Szeretnéd a megszokott családi ebédet eredeti olasz ízekre cserélni? Mi sem egyszerûbb! Mielôtt elszaladnál repülôjegyet vásárolni, most Róma házhoz jön! Felejtsd el néha a húslevest és a csirkepaprikást, s add át magad a mediterrán konyha varázsának! 

Szívesen fôzôcskézek, s szeretem becsempészni a nemzetközi ízeket a hétköznapokba is, de ha magyar vendégünk van, vagy otthon - Magyarországon - készítek valamit családomnak, örülnek, ha az olasz konyha jellegzetességeivel látom vendégül ôket. Nem, ne a pizzára gondolj! Attól sokkal kreatívabb Italia-i ízkompozícióval is elkápráztathatod vendégeidet, akár a következô menüsor formájában.

Ha nem mélyedtél még bele az olasz konyha titkaiba, muszáj hangsúlyoznom, hogy minden hozzávaló elé odaírhatnám a "friss, jó minôségû" jelzôket. Válaszd a számodra elérhetô legjobb/legfrissebb alapanyagokat, az eredmény magáért fog beszélni, garantálom. 


1. Antipasti ~ Elôétel
Ha egy vasárnap olasz családnál ebédelnél /vagy nálam :) /, minimum 3-4 féle elôétellel találkoznál. De voltam már vacsorán, ahol a 21.!! elôételnél azt mondtuk, köszönjük, nem kérünk fôételt... Röviden, itt az elôételnek igazi tradíciója van. 
Ha engem kérdezel, kedvencem a Mozzarella di Bufala, ami bivalytejbôl készült hatalmas mozzarella sajtgolyó. Akár csak egy pici olíva olajjal, akár Caprese-ként elkészítve egyszerû, de egyszerûen tökéletes! A Caprese-t a következôképpen készítheted: 
- Személyenként egy friss paradicsomot moss meg, szeleteld fel, a mozzarellát is szeld karikákra, majd váltogatva a két hozzávalót rendezd ôket tányérokra.
- Szórj rá megmosott bazsalikomleveleket, sózd picit, csepegtess rá egy kevés extra szûz olívaolajat.
É pronto! Kész! Csodás ízvilág...

2. Il primo piatto ~ Elsô fogás
Szinte mindig tészta. Hogy készülhet minden nap másféle tészta? Tettem fel az elején - jogosan - én is a kérdést. Az itt töltött egy év után úgy látom, nem hogy fogyna a tésztavariációk száma, hanem mintha egyre többféle lenne...  Minden héten szembejön valami újdonság, én pedig szorgosan gyûjtöm a recepteket. Komplett menü részeként kisebb adagokban készítsd, de nagyobb mennyiségben egy normál ebédre is tökéletes. Plusz elônye, hogy kész van 20-30 perc alatt. Amíg a tészta megfô, elkészítheted a szószt, és pronta! Kész! 
(Az adagokat leveses tányérban szoktam kimérni, 1 tányér/fô, ha fôétel. Elsô fogásként a fele is elég.)

- Szerezz be ravioli-t (NEM tortellini-t, bár külsôre hasonlóak, sôt mindkettô töltött, de most a ravioli-t keresd, abból is a friss változatot, otthon is láttam már élelmiszerláncok kínálatában, hûtôpultban) Kedvenceim a rikottás - spenótos, a rikottás - gombás, és a prosciutto sonkás - sajtos. 
- Forralj háromszoros mennyiségû vizet, tegyél bele egy evôkanál sót, várd meg míg újra forr a víz. Dobd bele a tésztát, fôzd pontosan (!) a csomagoláson jelzett percig, szûrd le. Olajat felejtsd el, s a hideg vizes öblítést is, illetve minden egyéb tésztafôzési módot, amit valaha hallottál. Már ha igazi olasz ételt szeretnél.
- Míg a ravioli fô, olvassz egy kis kocka vajat, dobj bele pár mosott levél zsályát ( pl személyenként  4-6 darabot), 1-2 perc után ebbe forgasd bele a fôtt tésztát.
- Reszelj rá parmezán sajtot, s forrón tálald. 
Mennyei...
Ravioli con Burro, Salvia e Parmeggiano ~ Vajjal, Zsályával, és Parmezán sajttal
3. Secondo ~ Második, azaz fôétel
Ami mindig hús, lehet csirke, marha, sertés, hal, tenger gyümölcsei... Igazából a hús bármely formája. Most egy otthon is könnyen beszerezhetô Marhasteak (Bistecca) lett a választásom, Rozmaringos sült burgonyával.

Bistecca
Személyenként egy szelet marhahúst grillezz, fûszerek nélkül. Nem írom hány percig, attól függ, mennyire átsütve szereted. Amikor megsült, só, frissen ôrölt bors, pár csepp olívaolaj és/vagy citromlé kerülhet rá, vagy az ízletes Ponti/Glassa Gastronomica-ból pár csepp, ami Modenai ecetbôl készült egyedi ízvilágú sûrû szósz, édességhez és húsokoz is különleges választás!  

Rómában elôbb megeszik a húst, s csak utána a párolt zöldséget, salátát, vagy az alábbi contorno-t, azaz köretet, amit a steak-hez kifejezetten szeretek:
- Személyenként 2-3 burgonyát hámozz meg, vágd félbe, majd még négybe, tedd ôket egy hôálló tálba, sózd, borsozd, szórj rá friss rozmaringot, csepegtess rà olíva olajat, s sütôben, 180 fokon süsd míg megpuhulnak, a széleik barnulni kezdenek. (kb. 25 perc. Nem kell rá fólia, lényeg, hogy picit ropogós legyen)


Patata al Forno
4. Frutta ~ Gyümölcs
Mele - alma, pere - körte, mandarino - mandarin, arancia - narancs, vagy bármi, amit szeretsz.

5. Dolce e caffè ~ Desszert és kávé
A ricotta túrót is itt szerettem meg, tésztàhoz is finom (pl ITT http://signorinaaroma.blogspot.it/2013/09/rigatoni-con-ricotta.html  egy recept ;), sôt, szàmomra üresen is tökéletes csemege. Szicílián fahéjjal vagy anélkül is rengeteg édességben megtalálható...
Más gyümölccsel is tökély, de most egy igazán finom, nem túl édes Epres ricottakrémet készítettem.
Ricotta con le Fragole
* 50 dkg ricotta túrót, 4 dkg porcukorral (barna cukrot szoktam használni), 1 vaníliás cukorral, 1 dl fehér joghurttal keverj el.
1 dl tejszínt verj habbá, keverd a túrókrémhez.

* Készíts eperzselét:
10 dkg epret moss meg, darabold fel, majd  8 dkg cukorral és 1,5 dl vízzel forrald fel, turmixold össze.
2 evôkanál (kukorica, vagy étkezési) keményítôt keverj el 2 ek vízzel, ezt keverd bele az eperszószba, forrald össze ôket. 

* Ezen kívül kell még 30 dkg szép, mosott eper, ha nagyok, vágd félbe, s hagyj egészben pár szemet a díszítéshez.

Ha a szósz langyosra hûlt, rétegezd átlátszó poharakba a desszertet: túró, eper, eperzselé, túró, a tetejét egész eperrel, esetleg mentalevéllel dekoràld.
Tedd hûtôbe minimum 1 órára, vagy ha reggel elkészíted, ebédre perfetto ~ tökéletes lesz! ;) Sôt másnap is.... ha marad!
Un Caffè Espresso 

Az ebéd alatt kínálhatsz finom olasz bort, sokféle beszerezhetô otthon is, illetve a desszertnél jön el a Limoncello - az olasz citromos likôr -, a Grappa - az olasz pálinka, vagy egyéb erôsebb alkohol ideje.

Ha tetszett a menü, nézz szét a blogomon, vagy gyere vissza màskor, szeretettel várlak újabb receptekkel, s még sok-sok Italia-i érdekességgel. 

Buon appetito! Jó étvágyat! 



 

Megjegyzések

  1. Gratulálok Judit a cikkhez :) nagyon jól tálalod elénk az olasz konyha világát :)
    Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Grazie Szilvi! Külön bók ez egy Italia-rajongótól! :)
      Örülök, ha sikerül átadni valamit a híres olasz konyhából. Ha kipróbálod valamelyik receptet, várom a véleményt! Egyébként is, nézz be máskor is.
      J.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)