Egy RÓMAI
ebéd?
Szeretnéd a
megszokott családi ebédet eredeti olasz ízekre cserélni? Mi sem
egyszerûbb! Mielôtt elszaladnál repülôjegyet vásárolni, most Róma házhoz
jön! Felejtsd el néha a húslevest és a csirkepaprikást, s add át magad a
mediterrán konyha varázsának!
Szívesen fôzôcskézek, s szeretem becsempészni a
nemzetközi ízeket a hétköznapokba is, de ha magyar vendégünk van, vagy otthon -
Magyarországon - készítek valamit családomnak, örülnek, ha az olasz konyha
jellegzetességeivel látom vendégül ôket. Nem, ne a pizzára gondolj! Attól
sokkal kreatívabb Italia-i ízkompozícióval is elkápráztathatod vendégeidet,
akár a következô menüsor formájában.
Ha nem mélyedtél még bele az olasz konyha titkaiba, muszáj hangsúlyoznom, hogy minden hozzávaló elé odaírhatnám a "friss, jó minôségû" jelzôket. Válaszd a számodra elérhetô legjobb/legfrissebb alapanyagokat, az eredmény magáért fog beszélni, garantálom.
1. Antipasti ~ Elôétel
Ha egy vasárnap olasz családnál ebédelnél /vagy nálam
:) /, minimum 3-4 féle elôétellel találkoznál. De voltam már vacsorán, ahol a
21.!! elôételnél azt mondtuk, köszönjük, nem kérünk fôételt... Röviden, itt az
elôételnek igazi tradíciója van.
Ha engem kérdezel, kedvencem a Mozzarella di Bufala,
ami bivalytejbôl készült hatalmas mozzarella sajtgolyó. Akár csak egy pici
olíva olajjal, akár Caprese-ként elkészítve egyszerû, de
egyszerûen tökéletes! A Caprese-t a következôképpen készítheted:
- Személyenként egy friss paradicsomot moss meg,
szeleteld fel, a mozzarellát is szeld karikákra, majd váltogatva a két
hozzávalót rendezd ôket tányérokra.
- Szórj rá megmosott bazsalikomleveleket, sózd picit,
csepegtess rá egy kevés extra szûz olívaolajat.
É pronto! Kész! Csodás ízvilág...
2. Il primo piatto ~ Elsô
fogás
Szinte mindig tészta. Hogy
készülhet minden nap másféle tészta? Tettem fel az elején - jogosan - én is a
kérdést. Az itt töltött egy év után úgy látom, nem hogy fogyna a
tésztavariációk száma, hanem mintha egyre többféle lenne... Minden héten
szembejön valami újdonság, én pedig szorgosan gyûjtöm a recepteket. Komplett
menü részeként kisebb adagokban készítsd, de nagyobb mennyiségben egy normál
ebédre is tökéletes. Plusz elônye, hogy kész van 20-30 perc alatt. Amíg a
tészta megfô, elkészítheted a szószt, és pronta! Kész!
(Az adagokat
leveses tányérban szoktam kimérni, 1 tányér/fô, ha fôétel. Elsô fogásként a
fele is elég.)
- Szerezz be
ravioli-t (NEM tortellini-t, bár külsôre hasonlóak, sôt
mindkettô töltött, de most a ravioli-t keresd, abból is a friss
változatot, otthon is láttam már élelmiszerláncok kínálatában, hûtôpultban)
Kedvenceim a rikottás - spenótos, a rikottás - gombás, és a prosciutto sonkás -
sajtos.
- Forralj
háromszoros mennyiségû vizet, tegyél bele egy evôkanál sót, várd meg míg újra
forr a víz. Dobd bele a tésztát, fôzd pontosan (!) a csomagoláson jelzett
percig, szûrd le. Olajat felejtsd el, s a hideg vizes öblítést is, illetve
minden egyéb tésztafôzési módot, amit valaha hallottál. Már ha igazi olasz
ételt szeretnél.
- Míg a
ravioli fô, olvassz egy kis kocka vajat, dobj bele pár mosott levél
zsályát ( pl személyenként 4-6 darabot), 1-2 perc után ebbe forgasd bele
a fôtt tésztát.
- Reszelj rá
parmezán sajtot, s forrón tálald.
Mennyei...
3. Secondo ~ Második, azaz
fôétel
Ami mindig hús, lehet csirke, marha, sertés, hal,
tenger gyümölcsei... Igazából a hús bármely formája. Most egy otthon is
könnyen beszerezhetô Marhasteak (Bistecca) lett a
választásom, Rozmaringos sült burgonyával.
Személyenként egy szelet marhahúst grillezz, fûszerek
nélkül. Nem írom hány percig, attól függ, mennyire átsütve
szereted. Amikor megsült, só, frissen ôrölt bors, pár csepp olívaolaj
és/vagy citromlé kerülhet rá, vagy az ízletes Ponti/Glassa Gastronomica-ból
pár csepp, ami Modenai ecetbôl készült egyedi ízvilágú sûrû szósz, édességhez
és húsokoz is különleges választás!
Rómában elôbb megeszik a húst, s csak utána a párolt
zöldséget, salátát, vagy az alábbi contorno-t, azaz köretet, amit a
steak-hez kifejezetten szeretek:
- Személyenként 2-3 burgonyát hámozz meg, vágd félbe,
majd még négybe, tedd ôket egy hôálló tálba, sózd, borsozd, szórj rá friss
rozmaringot, csepegtess rà olíva olajat, s sütôben, 180 fokon süsd míg
megpuhulnak, a széleik barnulni kezdenek. (kb. 25 perc. Nem kell rá fólia,
lényeg, hogy picit ropogós legyen)
4. Frutta ~ Gyümölcs
Mele - alma, pere - körte, mandarino
- mandarin, arancia - narancs, vagy bármi, amit szeretsz.
5. Dolce e caffè ~ Desszert
és kávé
A ricotta
túrót is itt szerettem meg, tésztàhoz is finom (pl ITT http://signorinaaroma.blogspot.it/2013/09/rigatoni-con-ricotta.html egy recept ;), sôt, szàmomra üresen is
tökéletes csemege. Szicílián fahéjjal vagy anélkül is rengeteg édességben megtalálható...
Más gyümölccsel is tökély, de most egy igazán
finom, nem túl édes Epres ricottakrémet készítettem.
* 50 dkg ricotta túrót, 4 dkg porcukorral (barna
cukrot szoktam használni), 1 vaníliás cukorral, 1 dl fehér joghurttal keverj
el.
1 dl tejszínt verj habbá, keverd a túrókrémhez.
* Készíts eperzselét:
10 dkg epret moss meg, darabold fel, majd 8 dkg
cukorral és 1,5 dl vízzel forrald fel, turmixold össze.
2 evôkanál (kukorica, vagy étkezési) keményítôt keverj
el 2 ek vízzel, ezt keverd bele az eperszószba, forrald össze ôket.
* Ezen kívül kell még 30 dkg szép, mosott eper, ha
nagyok, vágd félbe, s hagyj egészben pár szemet a díszítéshez.
Ha a szósz langyosra hûlt, rétegezd átlátszó poharakba
a desszertet: túró, eper, eperzselé, túró, a tetejét egész eperrel, esetleg
mentalevéllel dekoràld.
Tedd hûtôbe minimum 1 órára, vagy ha reggel
elkészíted, ebédre perfetto ~ tökéletes lesz! ;) Sôt másnap is.... ha
marad!
Az ebéd alatt kínálhatsz finom olasz bort, sokféle
beszerezhetô otthon is, illetve a desszertnél jön el a Limoncello - az
olasz citromos likôr -, a Grappa - az olasz pálinka, vagy egyéb erôsebb
alkohol ideje.
Ha tetszett a menü, nézz szét a blogomon, vagy gyere
vissza màskor, szeretettel várlak újabb receptekkel, s még sok-sok Italia-i
érdekességgel.
Buon appetito! Jó étvágyat!
Gratulálok Judit a cikkhez :) nagyon jól tálalod elénk az olasz konyha világát :)
VálaszTörlésSzilvi
Grazie Szilvi! Külön bók ez egy Italia-rajongótól! :)
TörlésÖrülök, ha sikerül átadni valamit a híres olasz konyhából. Ha kipróbálod valamelyik receptet, várom a véleményt! Egyébként is, nézz be máskor is.
J.