Hogyan lett a Vaníliás kifli az új favorit?

Vaníliás kifli...



...ami diós és fahéjas is egyúttal 
(Megjegyzés: nem olasz recept, de mindegy is mert cserébe elég finom, s olaszokon tesztelve :-) Azt mondták 'buooono' = fiinom, és fogyott is rendesen, úgyhogy hiszek nekik. ) 


Tavalyi adventi édességként debütált nálunk, de holnap újra készítjük -barátnőmet meg kell tanítanom, kérésére :-) jóóóó nagy adag készül - így aktualitása miatt előre hoztam a bejegyzést. 


Az év ezen szép részén intenzívebben használjuk azokat a fűszereket, amik a téli, ünnepi hangulatot erősítik, pedig az év bármely szakában megállják a helyüket. A fahéj ezerféleképpen felhasználható, vagy én pl sokszor reggelizem mákos gubát! Imádom! Miért is kellene 365 napot várni, hogy mákosan jól induljon a napom? :-) 

Most fahéjjal dobtam fel a vaníliás kifli receptjét. 

350 g finomliszt
75 g porcukor (akár barna cukorból)
230 g vaj
140 g dió - darabosra darálva
2 evőkanál fahéj

A tetejére: Vaníliás porcukor

Keverd el a lisztet, cukrot, fahéjt, és a diót. A lisztet és a cukrot szitálhatod is - én nem szoktam, úgyis átgyúrom. 
A vajat vágd néhány kisebb darabra, s gyúrd a lisztes keverékhez, amíg homogén tésztát kapsz. Ha túlságosan ragadós -vajas a tésztád, pici lisztet még tehetsz hozzá. 
Tedd hűtőbe a masszát egy fél órára, hidegen könnyebb vele dolgozni - mellesleg addig ihatsz egy kávét, és/vagy szólhatsz a gyerekeknek, hogy készüljenek a formázásra :-) 

A lehűlt masszából formázz kisujjnyi csíkokat, a végeik persze vékonyabbak, hajtsd őket Hold alakúra, tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyj egy kis helyet a kiflik közt, nőnek. (megpróbálhatsz hosszabb csíkot nyújtani, majd rövidekre vágni, de nekem görgetés alatt széttörtek, így egyenként ujjal formáztam őket)

2 ilyen tepsi lett - a kiflik közt volt hely a növekedésre

190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sülnek. (Nem barnulnak! Amikor már nem puha a felszínük, OK! ) 

A tepsiből kivéve, forrón szórd meg vaníliával kevert cukorral.

Finom, omlós, könnyed, ízletes! Vendégség volt, így reggelire csak egy pár darab maradt.... ezért nem tudom mennyire elálló :-) de feltételezem, hogy az lenne! Legközelebb dupla adagot sütök! 
Szépen csomagolva kis ajándéknak is megfelelő! ;-)

 
Szép téli napokat kívánok!  



Megjegyzések