Vaníliás kifli...
|
...ami diós és fahéjas is egyúttal
(Megjegyzés: nem olasz recept, de mindegy is mert cserébe elég finom, s olaszokon tesztelve :-) Azt mondták 'buooono' = fiinom, és fogyott is rendesen, úgyhogy hiszek nekik. )
Tavalyi adventi édességként debütált nálunk, de holnap újra készítjük -barátnőmet meg kell tanítanom, kérésére :-) jóóóó nagy adag készül - így aktualitása miatt előre hoztam a bejegyzést.
Az év ezen szép részén intenzívebben használjuk azokat a fűszereket, amik a téli, ünnepi hangulatot erősítik, pedig az év bármely szakában megállják a helyüket. A fahéj ezerféleképpen felhasználható, vagy én pl sokszor reggelizem mákos gubát! Imádom! Miért is kellene 365 napot várni, hogy mákosan jól induljon a napom? :-)
Most fahéjjal dobtam fel a vaníliás kifli receptjét.
350 g finomliszt
75 g porcukor (akár barna cukorból)
230 g vaj
140 g dió - darabosra darálva
2 evőkanál fahéj
A tetejére: Vaníliás porcukor
Keverd el a lisztet, cukrot, fahéjt, és a diót. A lisztet és a cukrot szitálhatod is - én nem szoktam, úgyis átgyúrom.
A vajat vágd néhány kisebb darabra, s gyúrd a lisztes keverékhez, amíg homogén tésztát kapsz. Ha túlságosan ragadós -vajas a tésztád, pici lisztet még tehetsz hozzá.
Tedd hűtőbe a masszát egy fél órára, hidegen könnyebb vele dolgozni - mellesleg addig ihatsz egy kávét, és/vagy szólhatsz a gyerekeknek, hogy készüljenek a formázásra :-)
A lehűlt masszából formázz kisujjnyi csíkokat, a végeik persze vékonyabbak, hajtsd őket Hold alakúra, tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyj egy kis helyet a kiflik közt, nőnek. (megpróbálhatsz hosszabb csíkot nyújtani, majd rövidekre vágni, de nekem görgetés alatt széttörtek, így egyenként ujjal formáztam őket)
2 ilyen tepsi lett - a kiflik közt volt hely a növekedésre
|
190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sülnek. (Nem barnulnak! Amikor már nem puha a felszínük, OK! )
A tepsiből kivéve, forrón szórd meg vaníliával kevert cukorral.
Finom, omlós, könnyed, ízletes! Vendégség volt, így reggelire csak egy pár darab maradt.... ezért nem tudom mennyire elálló :-) de feltételezem, hogy az lenne! Legközelebb dupla adagot sütök!
Szépen csomagolva kis ajándéknak is megfelelő! ;-)
Szép téli napokat kívánok!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)