Pár hete már próbálkozom rozs- rizs- stb lisztekkel, sikertelenül. Az tény, hogy a neten talált receptek kivitelezéséhez a sütési idő kétszerese sem volt elég... és annak ellenére, hogy eddig sem állt tőlem távol az élesztőmentes rozskenyér ízvilága, hááát, hogy is mondjam, az eddigi saját készítésű mentes kenyereim enyhén fogalmazva sem lettek túl sikeresek :-) Nem keltek meg, nem sültek át, ha azt írom, hogy a tömör-gyönyör és a kívül-belül albínókenyér közt egyensúlyoztak, nem állok távol az igazságtól.
Na de ezúttal! Követtem a Schär csomagolásán lévő receptet, és ez siker!! Örömködés van, így közel 1,5 hónapos kenyérmentesség ill. "kenyértragédia" után.
'A Kenyér' :-) |
Hogyan készül?
- 500 g Schar-Mix it! glutén/laktózmentes liszt
- 8 g por- VAGY 12 g friss élesztő (utóbbit használva vízben először persze meg kell keleszteni)
- 1 csapott teáskanál só
Fentieket össze kell keverni, majd 400 ml szobahőmérsékletű vizet és 3 ek napraforgó vagy olívaolajat kell hozzáadni. Ezeket géppel összekevertem, sütőpapírral bélelt formába öntöttem, sütőben 50 fokon (nyitott sütőajtónál) fél óra alatt több mint kétszeres méretre kelt! :-) Végre, ez megkelt...
Kelesztés közben... |
...majd 200 fokra előmelegített sütőben kb 50 percig sütöttem.
Kívül nagyon finom ropogós, belül puha, kicsit porhanyós, de lehet rá kenni sok mindent, pl. cukormentes lekvárt.
Majd még kísérletezem, mert mindenképp a természetesebb összetevők felé haladok.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)