Ha csak egy cikket akarsz olvasni szicíliai grillezésről, olvasd el ezt!


Noto, Szicília


Szeptemberben Szicílián voltunk. Képzeld el a többezer éves szűk kis utcák feledhetetlen hangulatát, a 40 fokos párás hőséget, a bőrödet kellemesen égető napsugarakat, ezt mind együtt, egyszerre... s hirtelen megcsap a levegőben keringő éppen grillen sütkérező paprika illata! Pepperoni grigliati!! Az utcán sütik, 40 fokban is. Eladásra, természetesen. Megvettük, természetesen. Először naponta, de ha túl későn érkeztünk - szomorúságomra - elő kellett rendelnünk másnapra egy jóóó nagy adagot. Aztán vége lett a vakációnak, de miért kellene búcsút inteni a finom nyári, avagy a tipikus szicíliai ízeknek?!

Grillre fel!


Előételként, vagy köretként is tökéletesek! Hogy készülnek?

1, Grillezett paprika, azaz Pepperone grigliato

Meg kell grillezni a paprikákat, amíg feketedni kezd a héjuk minden oldalon (nem lesz egészségre káros hatása, hisz pár sorral lejjebb láthatod, hogy le lesz húzva az égett héj! S a kisebb égéstől kellemes jellegzetes ízt kap, amire itt kifejezetten szükség van!), majd egy zárható, vagy fedővel rendelkező tálba/lábasba tenni -kb fél órára-, ahol a forró gőz hatására tovább fő és puhul a paprika, s a héja elkezd leválni. Le kell húzni a héját, kimagozni, felvágni csíkokra, mehetnek egy tányérba, minden réteget locsolj meg hidegen sajtolt olasz olívaolajjal, szórj rájuk nagyobb fokhagymadarabokat, -amit az olaszok nem esznek meg...- , sózd, facsarj rá citromlét, egy kevés friss petrezselyem, s mehet a hűtőbe! Következő nap még finomabb -ha meg tudod állni... vagy ha előkészülsz a másnapi vendégségre.



2, Grillezett cukkini és padlizsán

Mindkettő gyakori vendég nálunk, imádjuk, mert könnyű, vitaminnal teli,  ízletes -így gyorsan fogy. Meg kell grillezni őket mindkét oldalon, aranybarna színig. Persze ne aggódj, ha nincs kinti grilled, egy főzőlapon használható egyszerű grillserpenyő tökéletes a célnak -én is gyakran használom, ha csak ezeket készítem. Amint megsütsz pár vékony szeletet mindkét oldalon, tedd egy tányérra, rögtön sózd meg, pár csepp olívaolaj megy minden darabra, s fedd le egy másik tányérral, hogy tovább puhuljon -ez az egyik titka, hogy olyan legyen, amilyennek lennie kell.

A két zöldséget ne keverd, mivel a padlizsán megszórandó még friss, apróra tépkedett mentával is! Forrón, hidegen, másnap... mindig finomak!


3, Padlizsántekercs... a következő bejegyzésben, ITT! ;-)  s az alábbi képen szereplő ráksaláta is jön hamarosan!



Jobb fentről: Grillezett cukkini és Paprika, Padlizsántekercs és Ráksaláta
 
Nyár ide vagy oda, jó grillezést!
Buon pranzo! ~ Jó ebédet!


Megjegyzések