Olaszország minden egyes régiójának megvan a maga sajátos ízvilága, a saját receptjeivel és specialitásaival. Szicíliának, azon belül is Avola városnak az egyik ilyen helyi jellegzetessége - amitől egész Itáliában nem találsz finomabbat - a mandula.
Mire használják? Néhány példa:
- Mandulás granita (szicíliai jégkásaszerű jeges specialitás, igazi intenzív mandula ízzel… persze sokféle ízben van, a citromos, a csokis, sőt mind megér egy kóstolást. Az olaszok reggelire eszik, brios-sal… Nekem kicsit bizarr :-) de mivel a szállásunk szomszédságában épp volt/van egy granita-gyártó, aki reggeltől estig járja a várost fagyiskocsijával, folyamatosan kántálva hangszórójából a „GRANITA-GRANITA-LIMONI-LIMONI” felhívást, a reggeli turnus indulásakor, pontban 8-kor sikerült minket ébreszteni egész nyaralás alatt :-) granitaimádók örömére!
- Mandulás keksz ~ Biscotti di Mandorla – a szicíliai a legjobb! Természetesen megkaparintottam a receptet, majd egyszer csak jön ;-) Mandulalisztből készül, örömmel konstatáltam, hogy gluténmentes! :-) Apró örömök a nyaraláson… is.
- Mandulás natúr szappan – ez most nem az a blog :-) de imádom a mandulás szappant! Készíteni is.
![]() | |||||||||
Mandula - Mandorla - Almond SZAPPAN |
![]() |
- Mandulatej – Latte di mandorla!
Tejérzékenységemre épp a legjobbkor jött a pár kg Avola-ból származó organikus mandula, amivel az egyik kedves szicíliai szomszéd elutazásunkkor megajándékozott! Hely már nem nagyon volt az autóban, de azért ezt még valahogy betuszkoltuk :-)
Hogy készül?
160g mandula
1 liter víz
1-2 ek eritrit, xilit (vagy cukor, ha fogyaszthatod. Vagy stevia, de én nem szeretem az ízét)
1 liter víz
1-2 ek eritrit, xilit (vagy cukor, ha fogyaszthatod. Vagy stevia, de én nem szeretem az ízét)
1 csipet só
- A mandulára önts annyi vizet, hogy jól ellepje, és tedd egy éjszakára hűtőbe
- Másnap öntsd le róla a vizet, s a magvakat turmixold krémesre először egy kevés vízzel, majd add hozzá a többi vizet, az édesítőt és a sót is.
- Szűrd le a mandulatejedet, nyomkodd ki a fennmaradó mandulás pépet, és kész is!
Mire
használhatod a mandulatejet?
- A reggeli (glutén /búza / cukormentes) müzlidhez;
- Palacsintában, sütikhez. Pl ITT egy recept;
- Főzéshez, pudinghoz, krémekhez…
- A kávédhoz! Majdnem elfelejtettem… pedig mennyit kísérleteztem, hogy mivel is helyettesítsem a tejet a macchiatomban :-/ Utálom a zabtej /rizstej /kókusztej ízét kávéban, de selymesen krémes mandulatejjel egész jó!
- Mindenhez, amihez más tejet használtál eddig.
És a
megmaradt mandulareszelékkel mi lesz? Ki ne dobd, értékes! Használd fel pl:
- Muffinban
- Mandulás-kókuszgolyóban
- Kekszhez
- Sütikhez liszt helyett, dió helyett...pl ITT egy almás pite.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)