Pár olasz barátnőmmel egy délelőtti sütögetést szerveztünk nagy
örömömre, mivel így egy újabb eredeti olasz recepttel is gazdagabb lehetek (így
Ti is! Hisz hamarosan itt is érkezik ;-) ), s meg kell hagyni, az ő örömükre
is, ugyanis a 3 hölgyből 2-nek enyhén szólva sem erőssége az édességkészítés,
még egy muffin is nagy kihívás nekik - meglepetésemre. Eddig ráfoghatták a
sütőre, de ennek a mítosznak most véget vetettünk :-)
Szóval ezúttal NEM hagyományos olasz-angol nyelvórákat tartottunk :-) hanem helyettük az autentikus puglia-i
(Dél-Olaszország) Focaccia titkait osztották meg velünk, a gyakorlatban ;-) én pedig egy (12 db) Almás Fahéjas Muffint
készítettem, Narancshéjjal feldobva...
Imádok narancs- és/vagy citromhéjat használni a sütikben, mert egy kis
extra zamatot ad sok hagyományos recepthez!
Miért ez az ízválasztás? Nem volt egyszerű! Ugyanis az egyik Barátnő
nem ehet magvakat (zab, dió, mandula, szárított gyümölcsök… nagy kedvenceim
kizárva), én mellőzöm a cukrot/tejet/ búzalisztet… s van, aki a banánt nem szereti,
de a végső választás tökéletes lett mindannyiunknak! S – még ha itt 25 fok is
van, LoL – mégiscsak közeledik az Advent, nagyszerű ünnepváró ez a süti!
Mindenki elégedetten nyugtázta az eredményt - főleg a FÉRJEK, akik ebédre profitálhattak a délelőtti "nyelvleckékből" :-)
6 muffinhoz:
- 60 g szobahőmérsékletű (laktózmentes) vaj
- 100 g nádcukor, vagy nyírfacukor /Eritrit
- 1 kávéskanál vaníliás cukor
- 1 tojás, szobahőmérsékleten (1-2 órával a sütés előtt vedd ki a hűtőből)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 kezeletlen narancs reszelt héja (csak a narancs színű rész, a fehér már keserű)
- 90 ml (laktózmentes) tej, vagy mandula- ill. rizstej
- 120 g liszt (gluténmentes, sütikhez valót használtam)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 pucolt alma apróra kockázva + 1 reszelt alma, a leve nélkül
Szitáld át a lisztet a sütőporral.
A cukrokat és a vajat elektromos keverővel keverd jó krémesre, add hozzá
a tojást, s keverd habosra, majd mehet bele a fahéj és a narancshéj.
TIPP: ha porrá darálod a cukrot, gyorsabban olvad a vajjal...
A krémhez keverd hozzá a sütőporos lisztet és a tejet, felváltva kisebb
mennyiségeket adagolva, de nem kell túlkeverni, csak amíg homogén lesz a massza,
majd kanállal keverd bele a reszelt almát és a darabokat.
Muffin kosarakba adagold a tésztát, s mehet a sütőbe 180 fokon, 20-25
percig.
Ne nyitogasd a sütőajtót 20 percig semmiképp, ha már barnulni kezd a
teteje, végezz tűpróbát, és kész!
Gyönyörűen megőrzik az alma nedvességét, ezáltal nem tudod, nem lehet!
kiszárítani őket, szép magasak lesznek, aranyszínűek, ünnepi-téli illatot
kölcsönöznek a lakásnak is…
Figyelem!
Gyorsan fogy!! :-)
Buon appetito!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)