A Mennyei - Tökéletes Almás Fahéjas Muffin, Narancshéjjal feldobva



 
Pár olasz barátnőmmel egy délelőtti sütögetést szerveztünk nagy örömömre, mivel így egy újabb eredeti olasz recepttel is gazdagabb lehetek (így Ti is! Hisz hamarosan itt is érkezik ;-) ), s meg kell hagyni, az ő örömükre is, ugyanis a 3 hölgyből 2-nek enyhén szólva sem erőssége az édességkészítés, még egy muffin is nagy kihívás nekik - meglepetésemre. Eddig ráfoghatták a sütőre, de ennek a mítosznak most véget vetettünk :-) 
Szóval ezúttal NEM hagyományos olasz-angol nyelvórákat tartottunk :-)  hanem helyettük az autentikus puglia-i (Dél-Olaszország) Focaccia titkait osztották meg velünk, a gyakorlatban ;-)  én pedig egy (12 db) Almás Fahéjas Muffint készítettem, Narancshéjjal feldobva... 

Imádok narancs- és/vagy citromhéjat használni a sütikben, mert egy kis extra zamatot ad sok hagyományos recepthez! 

Miért ez az ízválasztás? Nem volt egyszerű! Ugyanis az egyik Barátnő nem ehet magvakat (zab, dió, mandula, szárított gyümölcsök… nagy kedvenceim kizárva), én mellőzöm a cukrot/tejet/ búzalisztet… s van, aki a banánt nem szereti, de a végső választás tökéletes lett mindannyiunknak! S – még ha itt 25 fok is van, LoL – mégiscsak közeledik az Advent, nagyszerű ünnepváró ez a süti!

Mindenki elégedetten nyugtázta az eredményt - főleg a FÉRJEK, akik ebédre profitálhattak a délelőtti "nyelvleckékből" :-)

6 muffinhoz:

  • 60 g szobahőmérsékletű (laktózmentes) vaj 
  • 100 g nádcukor, vagy nyírfacukor /Eritrit
  • 1 kávéskanál vaníliás cukor
  • 1 tojás, szobahőmérsékleten (1-2 órával a sütés előtt vedd ki a hűtőből)
  •  1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja (csak a narancs színű rész, a fehér már keserű) 
  • 90 ml (laktózmentes) tej, vagy mandula- ill. rizstej
  • 120 g liszt (gluténmentes, sütikhez valót használtam)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 pucolt alma apróra kockázva + 1 reszelt alma, a leve nélkül


Szitáld át a lisztet a sütőporral.
A cukrokat és a vajat elektromos keverővel keverd jó krémesre, add hozzá a tojást, s keverd habosra, majd mehet bele a fahéj és a narancshéj.
TIPP: ha porrá darálod a cukrot, gyorsabban olvad a vajjal...

A krémhez keverd hozzá a sütőporos lisztet és a tejet, felváltva kisebb mennyiségeket adagolva, de nem kell túlkeverni, csak amíg homogén lesz a massza, majd kanállal keverd bele a reszelt almát és a darabokat.
Muffin kosarakba adagold a tésztát, s mehet a sütőbe 180 fokon, 20-25 percig.
Ne nyitogasd a sütőajtót 20 percig semmiképp, ha már barnulni kezd a teteje, végezz tűpróbát, és kész!

Gyönyörűen megőrzik az alma nedvességét, ezáltal nem tudod, nem lehet! kiszárítani őket, szép magasak lesznek, aranyszínűek, ünnepi-téli illatot kölcsönöznek a lakásnak is…

Figyelem!
Gyorsan fogy!! :-)

Buon appetito! 

Megjegyzések