Az olaszoknál a reggeli szénhidrátbomba, de amúgy mindegy, csak édes
legyen. Ebből fakadóan a tojásrántottánk - főleg az igazi magyaros kolbászos /
szalonnás változataink :-) - nem
feltétlen lenne a kedvenc reggeli csemegéjük… Teszteltem már, több olaszon, s
nem a tojásrántottámmal van baj :-) Bár a bundás kenyérhez már hozzászoktattam
a párom! Viszont néha tényleg jól esik valami finom édes ízzel indítani a napot,
s mivel egyik délelőtt érkezett látogatónk, mi sem gyorsabb s egyszerűbb
összedobni, mint a muffin? A maradék pedig a délutáni kávéval, teával is remek
uzsonna.
6 darabhoz:
- 75 g liszt (én gluténmentes, sütikhez valót használtam)
- 10 g cukrozatlan kakaópor (pl. Perugina - Amaro Cacao, nálunk ’természetesen’ olasz, ami csak lehet :-) )
- 5 g sütőpor (pl. Paneangeli – Lievito Pane degli Angeli, per dolci)
- 1 tojás
- 25 g nádcukor (vagy nyírfacukor)
- 50 g 60-70 %-os étcsoki, apróra vágva - vagy amilyen csokit szeretsz. Én csak étcsokit használhatok.
- 25 g (laktózmentes) vaj
- 1 dl (laktózmentes) tej, vagy rizstej, mandulatej – utóbbiak ugye tej- és laktózmentesek, s ezek íze még édesebb
Szitáld egy tálba a lisztet, kakaóport, keverd bele a sütőport és a cukrot,
tehát mindent, ami száraz, kivéve a csokit.
Vágd apró (0,5*0,5 cm) darabokra a csokit, tegyél félre belőle 18 darabot.
Olvaszd meg a vajat (ne forrald! Én 1 hőálló pohárban szoktam forró vízbe
állítani), s hagyd langyosra hűlni.
A tojást keverd habosra a tejjel, majd add hozzá a vajat is.
Keverd össze kanállal a száraz és a tejes mixet, mehetnek bele a csoki darabok
is, kivéve a félretett 18 db. Ezt nem kell sokáig keverni, csak míg homogén lesz a tészta, majd kanalazd
muffin kosárkákba, a tetejükre dobj 3-3 csokidarabot, ez gyönyörűen rá fog
olvadni, s intenzív ízélményt ad ;-)
Nem kell előmelegíteni a sütőt, süsd 200 fokon kb 20 percig, tűpróba, s
kész!
Hagyd a sütőn kívül, rácson kihűlni, aztán vagy gyorsan elfogy… vagy mehet
légmentes dobozba!
+ 2 TIPP!
Dekorálhatod a tetejét fehér- vagy tejcsoki darabokkal is, látványos lesz az eredmény ;-)
Próbáltam már 100 %-os étcsokival. Szerintem NEM szeretnéd kipróbálni (túúúl keserű).
Próbáltam már 100 %-os étcsokival. Szerintem NEM szeretnéd kipróbálni (túúúl keserű).
Figyelem!
!!Az olaszoknál az élesztő ÉS a sütőpor is ’Lievito’, figyelj, ha ott
vásárolsz!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)