Csokiimádóknak – még több csoki!? Még több muffin!




Az olaszoknál a reggeli szénhidrátbomba, de amúgy mindegy, csak édes legyen. Ebből fakadóan a tojásrántottánk - főleg az igazi magyaros kolbászos / szalonnás változataink :-)  - nem feltétlen lenne a kedvenc reggeli csemegéjük… Teszteltem már, több olaszon, s nem a tojásrántottámmal van baj :-) Bár a bundás kenyérhez már hozzászoktattam a párom! Viszont néha tényleg jól esik valami finom édes ízzel indítani a napot, s mivel egyik délelőtt érkezett látogatónk, mi sem gyorsabb s egyszerűbb összedobni, mint a muffin? A maradék pedig a délutáni kávéval, teával is remek uzsonna.

6 darabhoz:

  • 75 g liszt (én gluténmentes, sütikhez valót használtam)
  • 10 g cukrozatlan kakaópor (pl. Perugina - Amaro Cacao, nálunk ’természetesen’ olasz, ami csak lehet :-) )
  • 5 g sütőpor (pl. Paneangeli – Lievito Pane degli Angeli, per dolci)
  • 1 tojás
  • 25 g nádcukor (vagy nyírfacukor)
  • 50 g 60-70 %-os étcsoki, apróra vágva - vagy amilyen csokit szeretsz. Én csak étcsokit használhatok.
  • 25 g (laktózmentes) vaj
  • 1 dl (laktózmentes) tej, vagy rizstej, mandulatej – utóbbiak ugye tej- és laktózmentesek, s ezek íze még édesebb

Szitáld egy tálba a lisztet, kakaóport, keverd bele a sütőport és a cukrot, tehát mindent, ami száraz, kivéve a csokit.
Vágd apró (0,5*0,5 cm) darabokra a csokit, tegyél félre belőle 18 darabot. 
Olvaszd meg a vajat (ne forrald! Én 1 hőálló pohárban szoktam forró vízbe állítani), s hagyd langyosra hűlni.
A tojást keverd habosra a tejjel, majd add hozzá a vajat is.
Keverd össze kanállal a száraz és a tejes mixet, mehetnek bele a csoki darabok is, kivéve a félretett 18 db. Ezt nem kell sokáig keverni, csak míg homogén lesz a tészta, majd kanalazd muffin kosárkákba, a tetejükre dobj 3-3 csokidarabot, ez gyönyörűen rá fog olvadni, s intenzív ízélményt ad ;-)
Nem kell előmelegíteni a sütőt, süsd 200 fokon kb 20 percig, tűpróba, s kész!
Hagyd a sütőn kívül, rácson kihűlni, aztán vagy gyorsan elfogy… vagy mehet légmentes dobozba!

+ 2 TIPP!
Dekorálhatod a tetejét fehér- vagy tejcsoki darabokkal is, látványos lesz az eredmény ;-)
Próbáltam már 100 %-os étcsokival. Szerintem NEM szeretnéd kipróbálni (túúúl keserű). 


Figyelem!
!!Az olaszoknál az élesztő ÉS a sütőpor is ’Lievito’, figyelj, ha ott vásárolsz!!


Buon appetito! 

Megjegyzések