Szardínia íze a konyhádban – Citromos Mascarponekrémes tészta formájában! 15 perc alatt??

Spaghetti con Mascarpone al Profumo di Limone Sardo




Maradt egy kis mascarpone sajt a tegnapi Epres - Mascarponés Palacsinta után, „muszáj” volt felhasználni! Bevillant, mennyire szeretem a citromos ízt a krémes tésztaételeken, s hogy épp pár napja kaptam egy kedves szardíniai Barátunktól egy csomag kezeletlen szárított szardíniai citromhéjat (és narancshéjat… és mentát YESS), de nem akartam túlbonyolítani az ebédet, így érkezett ez az igazán mennyeien illatozó, jelenleg kedvenccé avanzsálódott spaghetti. Az olasz konyhában első fogás a tészta, a mi olasz konyhánkban most főétel lett. Egyébként – mint korábbi receptjeim is mutatják - szeretem a gyorsan elkészíthető tésztaételeket, de felülmúltam önmagam is… 15 perc alatt kész –ebből 10 perc a tészta főzési ideje! :-) OK, utóbbi a tésztatípustól függ. 
Imááádom! Nem csak azt, hogy gyorsan kész, de az ííííze…

A szardíniai szállítmány ajándékom :-)

2 személyre:
2 ek olaj

1 gerezd fokhagyma

200-250 g tészta, legjobb a Linguine, Tagliatelle, vagy Fettuccine - mindenképp a hosszabb, laposabb tészták ideálisak ehhez -, de gluténmentesből nem találtuk még meg ezeket, így Spaghetti lett, probléma nélkül
Fél citrom leve

Só, bors, szárított vagy friss reszelt citromhéj (kezeletlen, lehetőleg)

100 g Mascarpone

0,5 dl tej

Tedd fel a vizet forrni, amikor forr, bele 1 ek só, majd a tészta.
Kezdheted is melegíteni az olajat a serpenyőben, bele a fokhagyma, de amikor barnulni kezd, dobd ki. Csak az olajra van szükséged most.
Facsarj bele fél citrom levét, s mehet rá a krémsajt és a tej, kevergesd addig, míg krémes lesz, 2 csipet citromhéjat adj hozzá, ne forrald. Sózd, borsozd.
Szűrd le a tésztát (al dente…), s öntsd a serpenyőbe, keverd át, s azonnal forrón tálald.
A tetején jól mutat egy kis frissen őrölt bors, és persze finom is.
Mennyei… pont az én citromos/ illatos/ aromás/ ízletes/ krémes ízvilágom …  Remélem a Tiéd is!

Buon appetito!


Megjegyzések