❄❄ GERBEAUD egyszerűen ❄ avagy Zserbó Golyó ❄❄




❄❄        ❄❄       ❄❄       ❄❄        ❄❄       ❄❄       ❄❄      
 
Már csak hármat kell aludni, és itt a KARÁCSONY! A menü összeállt, a bejglik, a gyümölcskenyér már készülő félben, szépen sorban minden összeáll – vagy összesül. Egyik kedvenc karácsonyi-téli desszertem a Zserbó, a mi NagyMameszünk készítette a legfinomabbat!! (És megvan a recept… ;-) ) De most idő hiányában, s mivel az ünnepekben nem leszünk sokat itthon -tehát sok nem fog fogyni-, egy egyszerűbb megoldást választottam. Az idei desszertrepertoárból lehet ki is maradt volna ez a mennyei süti, ha egy kedves FB csoportban nem futok bele ebbe a receptbe Hargitainé Mészáros Anita jóvoltából – akinek ezúton is köszönöm, hogy megosztotta a remek ötletet, az elkészítés titkaival együtt! :-) Én 23-án készítem, viszont annyira egyszerű, hogy addig is megosztom a titkot, hátha addig is valaki ihletet kap, s legalább annyira örül neki, mint én!
Mi kell hozzá?
15 dkg darált keksz (gluténmentes nálam)
10 dkg darált dió
17 dkg sűrű őszibarack lekvár, az eredeti receptben, én hozzáadott cukor mentes sárgabarack lekvárral fogom készíteni, hisz ez a kedvenc nálunk, s a családi tradíció az családi tradíció! :)

Díszítéshez:
20 dkg kb 60 %-os étcsoki + 1 ek olaj/vaj (én a vajat preferálom)
3 dkg darált dió vagy dió darabok
Az elkészítés:
A kekszet és a diót összekeverjük, s annyi lekvárt adunk hozzá, hogy formázható legyen.
Kb. diónyi golyókat készítünk, amiket sütőpapírral takart tálcára helyezünk, s hűtőbe tesszük, hogy megdermedjenek.
Az étcsoki  ¾-ét vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal (vagy olajjal), a tűzről levéve hozzáadjuk a maradék csokit darabokra törve, s homogénre keverjük, ebbe mártogatjuk a golyókat egy villa /pálca segítségével. Tálcára tesszük, hagyjuk lecsepegni.
Amíg folyékony a csoki, a golyókat darált dióval dekoráljuk, s hideg helyre tesszük fogyasztásig.
Ennyire egyszerű!! :-)

❄❄ Kellemes Ünnepi Készülődést!! ❄❄


Megjegyzések