Mesterséges ízzel készült mogyorós cukrot akarsz enni? Vagy inkább IGAZI mogyorókrémet?




Nem tudom, van-e 20 perced és egy jó darálód az egészséged – és egy egészséges mogyorókrém – érdekében? Ha van időd, nézz rá a mogyorókrémedre, hány % cukrot, pálma- vagy egyéb növényi vajat tartalmaz, és akad-e benne mogyoró!

Már rég óta korlátoztam az ilyen jellegű, gyárban előállított krémeket, de cukor intoleranciám miatt végképp tiltólistára kerültek fél éve. Viszont imádom a diós-mogyorókrémes palacsintát (is :-) ) így azért csak nem hagyott a kis ördög, vettem nyers mogyorót, böngésztem pár receptet, és ez keveredett belőle! Nyammmmm…

Kis adaggal kezdtem, ki tudja milyen lesz alapon… meg a darálómba is kevés fér egyszerre, de duplázható (triplázható… ) a mennyiség:

120 g mogyoró (pucoltat vettem... így időtakarékosabb :-) ) 
40 g jó minőségű étcsoki
1 csipet só
1 ek cukrozatlan Kakaópor (olasz 'Perugina Amaro cacao'-t használtam)
1 teáskanál eritritol (vagy több méz, ha azt kedveled)

  • A mogyorót kb 15 perc alatt sütőben, 300 fokon pirítsd, 3-4 percenként rázd meg a tepsit, nehogy megégjen, majd szedd őket konyharuhába, s ha kihűlt dörzsöld le a ruhával a mogyoró héját (amitől állítólag keserű lenne a krémed).
  • Kezdd el darálóban darálni a mogyorót, 1-2 percek után a tégely oldaláról kotord le a mogyoródarabokat, addig is hűl a darálód –nehogy túlforrósodjon. Nem nagyon bíztam benne, hogy ebből KRÉM lesz, de minden adalékanyag nélkül (!!) 10-15 perc alatt a benne lévő mogyoróvajtól szép, csillogó, vajas krém állagot kapott.
  • Vízfürdőn olvaszd fel a csokit, add a mogyoróhoz a sóval, kakaóval, és eritritollal együtt, keverd még 1 percig, és kész!
A kakaót én a színe miatt tettem bele, anélkül mogyoróvaj színe volt, még a csokival együtt is, de kétségtelen, az ízhez is hozzájárul.

 
Finom!! Intenzív mogyoróillatú és -ízű… Mazochizmus volt a fénykép készítése (is), csak úgy áradt az illata :) Most ismét megkóstoltam - kizárólag az új termék tesztelése céljából! :-D - s még mindig finom... és folyékony! Holnap tuti mogyorókrémes pirítós lesz a reggeli!

(Ui. másnap: az lett a reggeli, természetesen! :-) Még mindig finom! :-) Betettem a hűtőbe éjszakára kíváncsiságból, de így is könnyen kenhető. Gyorsan fogy, szerintem nem szükséges a hűtő, hisz nincs benne gyorsan romló hozzávaló. Arra azért számíts, hogy nem olyan édes mint a Nu***la, ellenben egészséges, és igazi mogyorós. Max tegyél bele több mézet, vagy más édesítőt még, ízlés kérdése)

Induljon egészségesen finom reggelivel a napod!  :-)  Buon colazione!


Ui. Csak azért nem jelölöm cukormentesnek, mert az étcsokiban lehet cukor. De ha erre is figyelsz --> cukormentes is!

Megjegyzések