BREAD
PUDDING
Angliában többször, több helyen kóstoltam, egyszerűen
nem fogott meg. Szaúd Arábiában és Bahrainben viszont egy hotel manager
javaslatára megkóstoltam (sajnos… :-) ) és imádom! Azóta, ha Bread pudding (= kenyérpuding) van
az étlapon, az biztos, hogy a tányéromon landol. Gyermekkorom kifli + tej, vagy
kifli + tejeskávé kombinációira emlékeztet... De hogy került ismét a
konyhánkba? Az ünnepeken kívül is visszatérő mákos guba készült, férjem
szereti bár, de szerinte ez ’tejes kenyér’ :-) Végülis nem áll távol az
igazságtól, de akkor is irtó finom. Maradt egy fél doboz bontott tejszín, tehát
felmerült a kérdés, hogy kidobjam, vagy mégis mihez hasznosítsam? Így ugrott be
a Kenyérpuding! (ő is Tejes kenyér lett persze...) Eredetileg 1-2 napos kenyérszeletekből készül, de most kifli
volt itthon, úgyhogy már a sütőben a reggeli, és mennyei fahéj illat árad a lakásban!
Hogy készül?
- 4 szikkadt kifli (1-2 napos, vagy a sütőben szárítsd picit)
- 1 kis marék mazsola
- 1-1 teáskanál fahéj és vaníliás cukor
- 2 tojás
- 4 dl tej (vagy tej-tejszín mix, laktózmentes nálam)
- 3 ek nádcukor (vagy eritrit/erithritol)
- A tojásokat keverd habosra (barátunk a mixer), add hozzá
az eritritet vagy barna cukrot, a vaníliát, fahéjt, és keverd tovább, végül
keverd hozzá a tejet/tejszínt is.
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
- Egy kb 20x20 cm hőálló tálba fektesd a karikákra vágott
kiflit, vagy ha kenyeret használsz, a darabokra tépett kenyeret.
- Szórd meg mazsolával és a vajdarabokkal, öntsd rá a
tojásos keveréket, s várd meg míg a kiflikbe szívódik. A tejes krém lepje el a
kifliket, máskülönben száraz lesz! Ha kevésnek tűnne a folyadék, inkább önts még tejet a tetejére, szerintem úgy a legjobb, ha sütés után is tocsog a
tejben…
Mehet a sütőbe kb 30 percre.
TIPP:
Sütés előtt szórtam a tetejére darált diót, illetve az
arab világban gyakran pisztácia van rajta, nagyon finom azzal is, ahogy picit megpirul! Nyamiii.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)