Rakott tészta – Italia módra / Pasta alla Italia


Imádom a rakott ételeket, mert bár az összeállítás/előkészítés igényelhet időt, mégis nagy előnyük, hogy több órával a fogyasztás előtt elkészíthetők, s végül csak a sütőbe kell tolni, s közben bármi más feladat elvégezhető (pl. megírhatom Neked ezt a bejegyzést :-) ).
S még jobban imádom a rakott ételeket, ha FÉRJ készíti :-) mint pl ezt az általa kreált finomságot. Hálát adok főzés iránti lelkesedéséért, s kénytelen vagyok asszisztálni az ilyen újításaihoz, ellenkező esetben nem kaparintom meg a receptet :-)

Mi került a mai autentikus, ízletes olasz pasta-ba? Lássuk 4 főre:

500 g paccheri tészta (Rigatoni is megfelelő)
200 g prosciutto sonka, vagy füstölt pulyka- ill. csirkesonka
600 ml paradicsomszósz – receptje ITT található
100 g darabolt parmezán sajt + reszelt parmezán a tetejére
4 tojás
3 közepes padlizsán (tenyérnyi méret)
Olíva olaj, só, napraforgó olaj

Mosd meg a padlizsánokat, vágd 0,5 cm-es szeletekre, napraforgó olajban süsd aranybarnára, majd konyhai törlőpapírral itasd le róla az olajat, sózd picit.
A tojásokat 10 perc alatt főzd keményre, pucold meg, vágd vékony szeletekre.
Készítsd el a paradicsomszószt, a fent említett recept szerint (ebből készíthetsz többet is, és fagyasztóban tárolható kisebb adagokban).
A tésztát főzd meg forró sós vízben, szűrd le.
A sütőt melegítsd elő 200 fokra.

Egy hőálló tál aljára tegyél pár kanál paradicsomszószt, rá a tészta felét, fedd be sonkával, majd a tojásszeletekkel, sajtdarabokkal, a paradicsom szósz felével.
A maradék tésztát, majd a szószt is öntsd rá, szórd meg reszelt parmezán sajttal.
Tedd a tálat a sütőbe, kb 20 perc alatt szépen megsül, és forrón tálalható is!

A tészta Olaszországban első fogás, de ez a rakottas elég kiadós, így főételként is megállja a helyét.

Buon appetito!

Megjegyzések