Tavaszi Tönkölybúzás Kelt Kalács


Családomnak készítettem ezt a kalácsot nádcukorral, egészségesebb, fehérjében gazdag lisztekkel, laktózmentes tejjel, de egyúttal a fotózáshoz használt kellékekkel magamat ajándékoztam meg :-) A kertben épp nyíló friss virágok válogatása pedig magában is a nap csúcspontja volt! Persze azóta is a vázában illatoznak, díszelegnek, hisz most már tényleg itt a tavasz!

Miből készült a 2 fonott kalács?
  • 430 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 300 g őrölt zabpehely /zabliszt
  • 100 g porrá őrölt nádcukor
  • 1 csomag Váncza sütőélesztő (- ami elég 1 kg liszthez. 40 g friss élesztő is használható helyette)
  • 2 tojás
  • 2 csipet só
  • 150 g vaj
  • 400 ml laktózmentes tej 

Hogyan készültek?
Olvaszd fel a tejben a vajat, ne forrósítsd, csak langyos legyen.
Egy keverőtál aljára szórd a sót, keverd össze a liszteket és a porcukrot, készíts egy kis lyukat a száraz hozzávalók közepébe, ahova az élesztő jön 1 ek porcukorral, a tojások sárgájával, majd a vajas tejet lassan hozzáadagolva kezdd el összegyúrni a tésztát.
Takard le konyharuhával, hagyd meleg helyen kelni 1-2 órát (vagy sütőben, 50 fokon, résnyire nyitott ajtónál kb 1 óra).
Oszd 6 egyenlő részre a tésztát, 3-3 részt nyújts kb 30 cm hosszú hengeres csíkokra, fond őket össze, a fonatokat tedd sütőpapírral bélelt tepsire, s kend meg őket enyhén elkevert tojás fehérjével.
Hagyd így kelni a kalácsokat még 15-20 percig, kend át őket újra fehérjével, szórd meg nádcukorral, ízlés szerint diódarabokkal.
180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt süsd aranybarnára.

Kész a finom, omlós reggeli!

TIPP:
Ízletes lekvárral vagy anélkül, kávéval, teával, frissen facsart narancslével...

Jó étvágyat -nem csak tavasszal!  :-) Buon appetito!


Megjegyzések