Mi lehet mennyei, egyszerű, ropogós... és még egészséges is??



...És gyors, édes, zamatos, fűszeres, csokis... Elálló - na ez nem biztos, gyorsan fogy!! :-)


Valami finom rágcsálnivalót szerettem volna készíteni, ami megfelel a fent leírt kritériumoknak. Felülmúlta a várakozásaimat!!


Hozzáteszem zabos sütivel próbálkoztam már többször, mostanában pl epres-áfonyás kivitelben – nem fogom megosztani… és nem fogod bánni :-) Elég, ha nálam nem sikerült!
De ezt a zabkekszet mindenképp próbáld ki - ha finom és egészséges kekszet szeretnél!!


Mi került bele? 
 
100 g Teljes kiőrlésű zabpehely
200 g Teljes kiőrlésű Tönköly búzaliszt
100 g Nádcukor
3 ek Méz
1 Vaníliás cukor
130 g Vaj
60 g Növényi olaj
1 kk Őrölt fahéj
0,5 kk szódabikarbóna (nem kell több, mert összenőnek a kekszek a sütőben!)
Csipet só
Pici (laktózmentes) tej – ha szükséges

100 g jó minőségű 70 %-os Étcsoki

Hogyan készül?

-          Melegítsd elő a sütőt 170 fokra.
-          Keverd össze a száraz hozzávalókat: zabpehely, liszt, cukrok, fahéj, szódabikarbóna, só.
-          Langyosítsd össze a vajat a mézzel és az olajjal, csak amíg épp elolvad a vaj, keverd a száraz összetevőkhöz. Ha túl száraznak tűnne, vagy nem lehetne formázni kézzel, adj hozzá pár kanál tejet, max 0,5 dl-t!
-          1 evőkanálnyi masszából tegyél kis halmokat a sütőpapírral bélelt tepsibe, lapítsd őket fél cm vastag keksz formává. Hagyj köztük 1 keksznyi helyet, mert sokat nőnek!
-          Süsd aranybarnára őket 10-12 perc alatt.
-          Hagyd a kekszeket kihűlni a tepsiben, mert csak hidegen mozgatható törésmentesen :-)
-          Ha teljesen kihűlt, vízgőz felett olvassz ízlés szerinti csokoládét, és kend/folyasd a kekszekre -mielőtt mind elfogyna :-)

Elálló lenne… Légmentes dobozban még puhul is picit 2-3 nap után.
De vigyázat: Gyorsan fogy! :-) És ismétlést igényel!!

Jó étvágyat! Buon appetito!


Megjegyzések