...És gyors, édes, zamatos, fűszeres, csokis... Elálló - na ez nem biztos, gyorsan fogy!! :-)
Valami finom rágcsálnivalót szerettem volna készíteni, ami megfelel a fent leírt kritériumoknak. Felülmúlta a várakozásaimat!!
Hozzáteszem zabos sütivel próbálkoztam már többször, mostanában pl
epres-áfonyás kivitelben – nem fogom megosztani… és nem fogod bánni :-) Elég,
ha nálam nem sikerült!
De ezt a zabkekszet mindenképp próbáld ki - ha finom és egészséges kekszet szeretnél!!
Mi került bele?
100 g Teljes kiőrlésű zabpehely
200 g Teljes kiőrlésű Tönköly
búzaliszt
100 g Nádcukor
3 ek Méz
1 Vaníliás cukor
130 g Vaj
60 g Növényi olaj
1 kk Őrölt fahéj
0,5 kk szódabikarbóna (nem
kell több, mert összenőnek a kekszek a sütőben!)
Csipet só
Pici (laktózmentes) tej – ha
szükséges
100 g jó minőségű 70 %-os Étcsoki
Hogyan készül?
-
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra.
-
Keverd össze a száraz hozzávalókat: zabpehely,
liszt, cukrok, fahéj, szódabikarbóna, só.
-
Langyosítsd össze a vajat a mézzel és az olajjal,
csak amíg épp elolvad a vaj, keverd a száraz összetevőkhöz. Ha túl száraznak
tűnne, vagy nem lehetne formázni kézzel, adj hozzá pár kanál tejet, max 0,5
dl-t!
-
1 evőkanálnyi masszából tegyél kis halmokat a
sütőpapírral bélelt tepsibe, lapítsd őket fél cm vastag keksz formává. Hagyj
köztük 1 keksznyi helyet, mert sokat nőnek!
-
Süsd aranybarnára őket 10-12 perc alatt.
-
Hagyd a kekszeket kihűlni a tepsiben, mert csak
hidegen mozgatható törésmentesen :-)
-
Ha teljesen kihűlt, vízgőz felett olvassz ízlés
szerinti csokoládét, és kend/folyasd a kekszekre -mielőtt mind elfogyna :-)
Elálló lenne… Légmentes dobozban még puhul is picit 2-3 nap után.
De vigyázat: Gyorsan fogy! :-) És ismétlést igényel!!
Jó étvágyat! Buon appetito!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ciao, kérdésed van? Vélemény? Ne habozz! Pötyögd ide! :)