Hogyan készül a gnocchi?



Gnocchi con Sugo di Pomodoro
Ha nem vagy olyan kiváltságos helyzetben, hogy csütörtökönként besétálhatsz valamelyik friss-tészta-készítőhöz (Rómában a csütörtök a “gnocchi nap” :) ), s úton hazafelé kitalálod hozzá a pár perc alatt elkészíthető szószt, ne keseredj el!
Könnyen összedobhatsz egy adag gnocchit!

4 főre:
1 kg héjában fôtt burgonya, forrón lehéjazva, s krumplitörőn átnyomva
300 g liszt
1 tojás (picit felverve)
Só ízlés szerint

A lisztre törd rá a még meleg burgonyát, a tetejére a sóval enyhén felvert tojást, s az egészet dolgozd össze kézzel. Nem kell sokáig gyúrni, mert kemény lesz a gnocchid... csak amíg homogénné áll össze. Lisztezett felületen nyújts hosszú, ujjnyi vastag csíkokat, vágd kb 2 cm-es darabokra, s tenyérrel formázd őket. Haladók csíkos gnocchiformázót (riga gnocchi 🙄a neve) is használhatnak, vagy egy villával megnyomva a tetejüket csinos (és csíkos) eredményt érhetsz el.

Forró (lobogó ) sós vízbe dobd a gnocchikat, gyengén keverd meg, hogy ne törjenek, de ne is tapadjanak le. Amint feljöttek a víz tetejére, 1 perc múlva kiszedhetők a választott forró szószba ( pl a klasszikus bazsalikomos paradicsom sugo-ba), s fogyasztható is az ízletes olasz ebéd!

TIPP:
Fagyasztható! Először lisztezett papír tálcán tedd 1 rétegben a gnocchit a fagyasztóba fél órára, ezután mehetnek zacskóba, ekkor már nem tapadnak össze. őzés előtt nem kell kiengedni, fagyasztva kell a forró sós vízbe dobni.

Buon appetito! 🙂🍝🥫🍷🇮🇹



Megjegyzések