Crostata alla Marmellata di Albicocche 🍑






Közkívánatra gyorsan felírom ezt a nagyon könnyű, nagyon gyors, nagyon ízletes, nagyon jellegzetes olasz, lekváros linzerszerű torta receptet, amit érdekességképpen Szaúd-Arábiában kaptam kedves pugliai (Dél-Olaszország) barátnőmtől, akivel együtt merültünk el az olasz-magyar konyha rejtelmeiben. Ezúttal is köszi Vivi!! 💝

Idei évtől saját készítésű lekvárjaimmal készül, ma az űberkedvenc sárgabaracké 🍑 a főszerep.  OK, a közepére egy kis eper dzsem is került 😇 szoktunk kombinálni két lekvárt néha... 😋 

Mi kell hozzá? 

320 g liszt
120-150 g nádcukor (én mindig kevesebb cukrot teszek, mindenbe. A lekvár miatt is elég édes így is)
120 g vaj, szobahőmérsékleten
1 tojás + 1 sárgája
vaníliás cukor 
1 csipet só

🍑100-150 ml lekvár, amennyit gondolsz
🍑Porcukor a tálaláshoz 



...Hogyan is készül? 

A vajat keverd el a cukorral (nem kell habosítani!), add hozzá egyesével a tojásokat, majd a sót, és kis adagokban a lisztet is. 

Addig keverd, míg a tészta egybeáll egy labdává, tekerd folpackba, és tedd hűtőbe legalább 2 órára. 

A sütőt melegítsd 180 fokra; egy tortaformába tegyél sütőpapírt (az aljára legalábbis). 

A tésztából tegyél félre a dekorációhoz, a maradékot gyúrd át, és kézzel egyengesd a formád aljába, oldalára. 

Kend meg ízlés szerinti lekvárral, én egy kis darált diót is szórtam rá... dekoràld csíkokkal vagy formákkal, mehet a sütőbe! 



Kb 25 percig süsd, amikor elkezd aranybarna színt kapni, kész! 👌🏼 

MÁSNAP sokkal finomabb! Ha meg bírod állni, hogy megvárod a másnapot... és a család is. Legalább a felével... vagy legalább 1-1 szeletkével?! 😁

Buon appetito! :-) 





Megjegyzések