Mi az: olasz, rusztikus, citromos, fahéjas?? ❓💭

ALMATORTA, a legfinomabb 🥧🍏🍎🇮🇹



Pár hete, egyik este Nonna - az olasz nagymama - beállított egy kellemesen fahéjas illatú almatortával, hogy hozta reggelire. Reggelire 😁 Persze azon nyomban leteszteltük (tranquilli! Nyugi, maradt reggelire is), és azon nyomban eldöntöttem, hogy megkaparintom a receptet. 

Amilyen finom, aromás, (másnap is) zamatos... olyan gyorsan kész! Ideális kisgyerekes anyáknak!!!  Nem vagyok az időm ellensége, ellenben szeretjük a finom sütiket, ételeket 🤷🏼‍♀️ 
Ki van (nincs) ezzel így? 


Mi kell az almatortához? 

700 g finom alma, hámozva, apróra vágva 
100 g vaj, vízgőz felett olvasztva
150 g nádcukor 
1 vaníliás cukor
200 g liszt
1 csomag sütőpor
2 tojás
2 dl tej
1 (lehetőleg kezeletlen) citrom reszelt héja és leve 
100 g vörös áfonya + 50 g mazsola (kihagyható, de finom benne!) 
1 teáskanál fahéj
Csipet só

Sütés után: fahéj és porcukor keverékével meghinthető

Hogyan készül? 
Jó gyorsan! Pontosabban: 

1. Hámozd meg az almákat, vágd 6-8 részre, vágd ki a magházat, és vágd apró szeletekre a cikkeket, majd csepegtesd rá a citromlevet, hogy ne barnuljon az alma. 

2. Turmixgéppel keverd el a tojásokat a cukrokkal, add hozzá az olvadt (langyos) vajat, keverd habosra, majd szórd bele a fahéjt, keverd hozzá a tejet is, amíg sima, homogén masszát kapsz. 

3. Szitáld át a lisztet, keverd el benne a sütőport és a csipet sót, majd add hozzá a tojásos keverékhez. Amint jól elkeverted, az almát, áfonyát, és a citromhéjat is adagold hozzá. 

4. Egy kivajazott, lisztezett tortaformába öntsd a tésztát, és süsd kb 175 fokon 1 órát. 45 perc körül javasolt tűpróbával ellenőrizni, ha nagyon barnul a teteje, vedd le 165/170 fokra, és süsd készre. 
Én csatos, 22 cm-es formában sütöttem, elég magas lett. 

5. Forrón szórd meg a fahéjas porcukorral. Nagyon finom!! 

Buon appetito!  




Megjegyzések