♥ Ahogyan az olasz CROSTATA torta Valentin napod fénypontjaként debütál ♥



CROSTATA DA PUGLIA


Garantálom, hogy már csak ezért szerelembe eshetsz Italia-val! Ha Puglia, ha Olaszország más része, gyakrabban igen, mint nem, a reggeli édesen fenséges! Pl az ellenállhatatlan cornetto = briosh, Rómában  – azaz croissant, csak épp így nem fogják megérteni, ugye… - végtelen változatai, vagy ciambella – fánk - és az igazi olasz kávékülönlegességek kombinációi, csak hogy a legtipikusabbakat említsem. Az imádott római reggelik (amikről már zengtem ódákat pl ITT és ITT) körébe tartozik ez az isteni, otthon is elkészíthető Crostata. Az olaszok szinte kizárólag reggel fogyasztják, de az ízeket és dekorációt variálva igazán könnyen akár esti desszertté is varázsolható. És ne feledjük, itt a Valentin nap, úgyhogy aktualizáltam is!

Az alap receptjének sok-sok féle variációja létezik, ezt egy kedves dél-olasz Barátnőmtől kaptam, el is készítettük a mára rendszeressé vált receptcserélős – főzős – sütős - kávés délelőttünkön. Frissen is puha, ami azért lehet fontos megjegyzés, mert más receptet próbálva meglepődhetsz, ha csak másnapra puhul meg.


Tortaalap:
320 g liszt
150 g cukor (minél több cukrot teszel benne, annál ropogósabb lesz! S akkor tényleg csak másnap fogyasztható morzsamentesen. Illetve cukor helyett barnacukor, eritrit… stb )
120 g vaj, szobahőmérsékletű
1 tojás + 2 tojás sárgája –szintén szobahőmérsékleten
1 citrom héja (jól mosd meg a citromot, illetve legjobb a kezeletlen)
0,5-1 Vaníliás cukor
1 csipet só

  • A vajat és a cukrot keverd el, dolgozd át kanállal majd kézzel! Azután már dolgozhatsz géppel, alacsony fordulaton, a lényeg, hogy ne habosodjon! Erre ne keverőgép habosító fejét használd, hanem inkább a dagasztót, vagy azt a tekert pálcika-szerű kart.
  • Add hozzá a tojásokat és sárgákat egyenként, majd a lisztet is, vaníliát és a sót, dolgozd őket össze.
  • Amikor homogénné váltak a hozzávalók, és egy labdát formál a tészta, tekerd folpackba, és tedd a hűtőbe legalább 2 órára, de inkább többre, mint kevesebbre.
  • A sütőt melegítsd elő 180 fokra!
  • Tegyél félre a tésztából egy kis részt a díszítéshez (vagy készítsd el a csíkokat és/vagy kis szaggatott alakokat), s a maradékot nyújtsd max. 0,5 cm vastag kerek formára, bélelj ki sütőpapírral egy kerek sütőformát, nyomkodd bele a tésztát. (Ha lekvárral tervezed –mint én most-, a forma oldalára is menjen fel kicsit! Kicsit magasabbra, ha krémmel ízesíted.)
 
  • Kend meg ízlésed szerinti lekvárral, díszítsd az elkészített tésztamotívumokkal. 
  • Mehet a forró sütőbe, kb 25 percre, amíg elkezd picit barnulni.

TIPP
Ha vaníliakrémmel és gyümölcsökkel, vagy csokikrémmel… dekorálod, akkor nem kell rá lekvár, és persze sütés és hűlés UTÁN díszítendő! ;-) 





És még több Valentin napi ötlet ITT   vagy elkészíthetsz alakú csokikat is, mint pl ezek az éttrüffeles darabok!! 

Te mivel készülsz?


Buon appetito :-) Buon San Valentino!



Megjegyzések